Irácký vicepremiér vyzval Málikího k rezignaci

Bagdád - Místopředseda irácké vlády Sálih Mutlak dnes vyzval šíitského premiéra Núrího Málikího k odstoupení. Doutnající politická krize v zemi hrozí vyvoláním rozsáhlého sektářského konfliktu v regionu, varoval sunnita Mutlak. Zopakoval v něm své dřívější obvinění, že se Irák za Málikího vlády stává novou diktaturou - šíitskou. Jestliže Málikí zůstane ve svém úřadu, mohli by Iráčané násilně povstat, řekl Mutlak v rozhovoru pro AP.

„Čím déle zůstává Málikí v úřadu, tím více se zvyšuje možnost rozdělení Iráku,“ řekl Mutlak. Málikího mluvčí jeho vyjádření odbyl tím, že „nestojí za odpověď“. Mutlak je prý v současnosti „mimo politickou hru, takže pochopitelně chce vydávat podobná prohlášení proti šéfovi irácké vlády“.

Mutlak je členem druhého nejsilnějšího parlamentního bloku Al-Irakíja. Tato sekulární frakce vzápětí po definitivním prosincovém odchodu amerických vojáků ze země ostře napadla údajný autoritářský styl šíitského premiéra Málikího, který podle ní ignoruje oprávněné nároky politických stran a nerespektuje právo. Od začátku ledna Al-Irakíja bojkotuje zasedání parlamentu a vlády, což ochromuje jejich fungování a staví vůdce iráckých politických bloků, většinou postavených na etnické a konfesní základně, proti sobě navzájem.

Málikí v reakci vyzval parlament, aby Mutlakovi odňal svou důvěru. Krize se ještě vyhrotila vydáním zatykače na sunnitského viceprezidenta Tárika Hášimího, jehož jmenování do této funkce bylo součástí dohody o poměrném zastoupení stran ve vládě.