Dánsko slaví, královna sedí na trůně už 40 let

Kodaň - Dánská monarchie slaví. Dnes je to přesně čtyřicet let, co usedla na trůn královna Margrethe II. Země si výročí připomíná stejně velkolepě jako předloňské sedmdesátiny této populární panovnice. Desítky tisíc lidí sledovaly její slavnostní jízdu Kodaní v kočáře. Nechyběly ani koláče ve tvaru sedmikrásky, které má královna nejradši.

Dánové říkají své královně Daisy. Jedenasedmdesátiletá vášnivá kuřačka mluví pěti jazyky a ráda maluje. Za čtyřicet let své vlády si Margrethe II. získala srdce většiny Dánů. A hýčkají si ji i proto, že se v roce 1972 stala po více než šesti stech padesáti letech první ženou v čele dánského království. V době jejího narození se přitom s ženským pohlavím na dánském trůně vůbec nepočítalo, jelikož ústava dovolovala jen mužské panovníky.

Lidé si slov Margrethe II. považují více než politiky

Coby nevolená osoba se k politice nevyjadřuje, její slova mají přesto často větší váhu než výroky politiků. „Ona je taková, že když něco řekne, tak ji lidi poslouchají. Taková moudrá, přitom velice sympatická a lidská,“ přibližuje novinářka Dana Schmidt.

Margrethe II., dánská královna

„Pořád jsem trochu překvapená, že už uteklo 40 let. V mnoha ohledech mi připadá, jako kdyby můj otec zemřel včera. Jindy se mi zdá, jako kdyby to byla celá věčnost.“

Dlouhodobě se angažuje v charitativní pomoci. „Je velkou poctou být požádán o to někomu pomoci. Myslím, že pokud tak bude činit s upřímností, pomáhající získá víc než ten, komu pomáhá. Doufám, že tato pomoc bude tím, čím má. Pomocnou rukou, popostrčením vpřed,“ říká sama královna.

Margrethe si získala lidi i svým staromódním přístupem. Nepoužívá internet ani mobilní telefon. Zato ráda navrhuje šaty a maluje. Její ilustrace zdobí i dánská vydání Pána prstenů. V rozhovorech opakovaně zdůrazňuje, že o abdikaci a přenechání vlády synu Frederikovi zatím neuvažuje. Korunní princ si tak na trůn bude muset ještě nějakou chvíli počkat.

Oslavy narozenin Margrethe II.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod