Írán prý vojensky podporuje syrský režim

Washington/Damašek - Írán prý podporuje syrský režim Bašára Asada a dodává mu zbraně na podporu represí proti obyvatelstvu v Sýrii, jak tvrdí vysocí američtí představitelé. Důkazem má být nedávná návštěva velitele íránských radikálních jednotek Kuds generála Kásima Sulejmáního, který se v syrské metropoli setkal se špičkami tamní vlády. Spojené státy podezírají Írán z podpory Asadova režimu už delší dobu.

„Jsme si jisti, že (Sulejmáního) přijaly špičky syrské vlády včetně prezidenta Asada,“ uvedl jeden z nejmenovaných činitelů. „Domníváme se, že to souvisí s íránskou podporou snah syrské vlády potlačovat vlastní lid,“ dodal. Washington má podle něj důvod se domnívat, že Teherán syrským silám poskytuje bezpečnostní materiál a zbraně včetně munice, uvádí AFP.

Americká strana již delší dobu podezírá Írán z podpory Sýrii při pokračujících represích proti opozici. Násilnosti si podle OSN od března vyžádaly více než pět tisícovek obětí. Jednotky Kuds jsou součástí íránských revolučních gard, které za revoluce v roce 1979 pomohly k moci duchovním. Konkrétně jsou Kuds určené k operacím v zahraničí. Jejich vlivného velitele někteří zahraniční pozorovatelé v minulosti označili za možného nástupce íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

Zprávy o možné přímé spolupráci mezi revolučními gardami a Sýrií přicházejí týden poté, co jistý bývalý činitel na syrském ministerstvu obrany a na úřadu šéfa vlády oznámil, že syrský režim obdržel finanční pomoc od Iráku a Íránu. Ruský list Vedomosti tento týden uvedl, že zbraně a munici Asadovu režimu nepřestává dodávat ani Moskva.