Dle Evropanů končí mládí ve 42 letech a stáří začíná v 64 letech

Brusel - „Průměrný“ Evropan si myslí, že člověk přestává být považován za mladého od 42 let a že starým se stává od 64 let. V Česku jsou tyto věkové hranice podobné, 40 a 60 let. Na roli věku se zaměřuje zpráva, kterou zveřejnila Evropská unie. Vnímání životních etap se velmi liší podle pohlaví, věku a země, zdůraznil průzkum Eurobarometr k zahájení Evropského roku aktivního stárnutí a solidarity mezi generacemi.

O staré osobě se například v Nizozemsku hovoří až tehdy, když dosáhne 70 let. Naopak na Slovensku již když oslaví 58. narozeniny. V očích Portugalců a Švédů je člověk mladý do 37 let, zatímco Kypřané a Řekové odsouvají tuto hranici na 50 let. Za začátek stáří označují Evropanky v průměru dosažení 65 let, evropští muži hovoří o věku 62,7 roku. 

Průzkum, který bral v potaz názory 26 tisíc obyvatel evropských zemí, ukázal, že více než 60 procent Evropanů je pro povolení práce po odchodu do důchodu. Jen třetina z nich ale chce sama pracovat déle. I zde jsou velké výrazné mezistátní rozdíly.

Zatímco jasný odpor vůči zvyšování věku pro odchod do důchodu po roce 2030 vyjádřilo podle zprávy Eurostat v průměru 36 procent Evropanů, v Česku to bylo 54 procent obyvatel.