Syrský prezident vyhlásil amnestii na zločiny v době protestů

Bejrút - Syrský prezident Bašár Asad dnes vyhlásil všeobecnou amnestii pro pachatele zločinů spáchaných od vypuknutí protivládních protestů před deseti měsíci, jak dnes uvedla syrská agentura SANA. Generální tajemník OSN přitom dnes syrského prezidenta vyzval, aby násilné potlačování protirežimních protestů ukončil.

Milost se týká „zločinů, které byly spáchány v kontextu událostí, jež se odehrály od 15. března 2011 do 15. ledna 2012,“ uvedla státní agentura s odkazem na dobu trvání nepokojů. Podle ní mohou s pardonem počítat armádní dezertéři, kteří se vzdají, demonstranti i ti, kteří odevzdají do konce ledna zbraně. OSN odhaduje počet vězněných na 14 tisíc. 

Prezident Asad přitom vyhlásil amnestií už několik. Protesty však nezastavily a ani ta poslední neřeší problém, jak konflikt ukončit. Aktivisté z organizace Avaaz loni v prosinci tvrdili, že od března režim pozavíral 69 tisíc lidí a 32 tisíc z nich propustil. Násilí, kterého se v Sýrii během nepokojů dopouštějí drtivou většinou vládní síly, si od března vyžádalo téměř šest tisíc lidských životů.

Revolta za ukončení čtyř desítek let vlády Asadovy rodiny začala převážně nenásilně. Po měsících krvavých represí se ale změnila v násilné povstání, ke kterému se přidávají další a další armádní zběhové s výcvikem i zbraněmi.

Generální tajemník OSN vyzval syrský režim, aby zastavil zabíjení

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun na konferenci o demokracii v arabských zemích vyzval syrského prezidenta, aby přestal vraždit svůj lid, napsala dnes agentura AP. Setkání arabských představitelů se koná v libanonském Bejrútu a témata jejich jednání se týkají mimo přechodu k demokracii také reforem.

Pan Ki-mun, generální tajemník OSN

„Vláda jednoho muže a pokračování rodinných dynastií, monopolů bohatství a moci, umlčování médií, potlačování základních svobod, na něž má od narození právo každý muž, žena a dítě na této planetě - tomu všemu teď lidé říkají dost!“

Protesty v Sýrii
Zdroj: ČT24

Podle Pan Ki-muna revoluce takzvaného arabského jara ukazují, že lidé už nehodlají trpět tyranie: „Dnes říkám prezidentu Asadovi: 'Zastavte násilí, přestaňte zabíjet své lidi,'“ zdůraznil. Pan si je podle svých slov vědom, že demokracie není snadná. „Její vybudování zabere čas a úsilí. Nepřijde po jedněch nebo dvojích volbách.“

Násilnosti nepomohla zastavit ani pozorovatelská mise Ligy arabských států. Čelí za to stále ostřejší kritice. Příští týden by liga měla rozhodnout o pokračování mise. Katarský emír a kdysi Asadův spojenec dokonce prohlásil, že by konflikt mohli pomoci ukončit vojáci z arabských států.