Do kazašského parlamentu se poprvé „probojovaly“ menší strany

Astana – Předčasné parlamentní volby v Kazachstánu vyhrála podle předběžných výsledků strana Světlo vlasti prezidenta Nursultana Nazarbajeva. Voliči jí podle sdělení volební komise odevzdali 80,74 procenta hlasů. Poprvé se do parlamentu dostaly ještě další dvě strany: Ak-žol, hájící zájmy středních vrstev, a Komunistická strana Kazachstánu. Oběma stranám se podařilo překonat sedmiprocentní hranici potřebnou pro vstup do parlamentu. Dvě nové parlamentní strany budou mít v nové vládě možná po jednom ministrovi. Podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) volby ale neproběhly v souladu s demokratickými pravidly.

Pozorovatelé OBSE konstatovali, že z voleb byla vyloučena skutečná opozice. „Hlasování nerespektovalo základní principy demokratických voleb,“ prohlásila organizace. Připustila ale, že technicky byly volby zajištěny dobře a umožnily přístup další strany do parlamentu. Organizace zatím od roku 1991 nikdy neoznačila volby v této středoasijské zemi za spravedlivé a svobodné.

Prezident Nazarbajev dnes v prvním povolebním prohlášení uvedl, že strana Světlo vlasti se nyní musí „zakalit v pluralitním parlamentu, aby mohla ještě desítky let vést kazašský lid od vítězství k vítězství“.

Nazarbajev rozpustil dolní sněmovnu v polovině prosince a vypsal předčasné volby ve snaze vylepšit obraz svého režimu. Opozice ale posunutí termínu voleb o půl roku odsoudila s tím, že šlo o jeden z kroků, jak jí zabránit v aktivní účasti na hlasování.

Nursultan Nazarbajev
Zdroj: ČT24

Parlament byl za posledních dvacet let monolitním blokem poslanců vládní strany Světlo vlasti. V těchto volbách se hlasovalo podle nového volebního zákona, který zajišťuje, aby se do parlamentu se 107 poslanci dostala alespoň jedna další strana. Druhá nejsilnější strana má totiž zajištěny dva mandáty i v případě, že by se jí nepodařilo překonat sedmiprocentní hranici.

Sociální demokracie, hlavní skutečně opoziční strana, rovněž vyzvala ke zrušení výsledků a oznámila, že jejich průběh napadne u soudu. Vedení strany, která podle volebních výsledků získala 1,5 procenta hlasů, žádá záruky nezávislosti volebních komisí a zajištění rovnoprávného přístupu všech stran do médií během předvolební kampaně.

Vydáno pod