Huntsman vzdal boj o republikánskou prezidentskou nominaci

Washington - Jeden z uchazečů o republikánskou nominaci pro americké prezidentské volby Jon Huntsman boj vzdává. Oficiálně oznámil konec kandidatury a své příznivce vyzval, aby podpořili Mitta Romneyho. Bývalý guvernér Utahu a velvyslanec v Číně skončil v primárkách v New Hampshire až třetí a průzkumy před dalším kláním v Jižní Karolíně mu dávaly jen malé šance. O nominaci se dál uchází pět republikánů.

Huntsman vynechal první primárky v Iowě a zaměřil se na ty ve státě New Hampshire, kde minulý týden skončil třetí za Mittem Romneym a Ronem Paulem. Jednapadesátiletý bývalý americký velvyslanec v Číně Huntsman je podle svého mluvčího hrdý na svou dosavadní účast v primárkách, ale již nechce stát v cestě Romneymu.

Huntsman rovněž kritizoval dosavadní styl předvolebního boje v republikánské straně. Podle něj je plný jedu a negativních osobních útoků. Strana se podle něj musí sjednotit, aby se mohla sjednotit celá země. „Je čas sjednotit se kolem kandidáta, který má nejlepší předpoklady porazit Baracka Obamu… Věřím, že to je Mitt Romney,“ řekl Huntsman novinářům ve městě Myrtle Beach v Jižní Karolíně, která je tuto sobotu dějištěm dalšího kola republikánských primárních voleb.

Média také spekulují o další budoucnosti jednapadesátiletého Huntsmana. Politik si podle nich současnou kampaní možná jen připravoval půdu pro další volební klání za čtyři roky, pokud v nadcházejících listopadových prezidentských volbách neuspěje republikán. Pokud by Romney získal nominaci strany a uspěl v boji o Bílý dům, mohl by také Huntsmanovi za dnešní vstřícné gesto nabídnout místo ve své administrativě.

Vydáno pod