Homs je válečnou zónou

Homs - Situace v syrském Homsu se blíží katastrofě. Řekl to dnes televizi Al-Arabíja syrský poslanec Imád Ghaljún. Ten vycestoval ze země a připojil se k opozici. Homs dnes za vládního doprovodu navštívil i štáb České televize. Šéf OSN Pan Ki-mun odsoudil boje v Sýrii a požádal Radu bezpečnosti OSN, aby se situací v zemi začala vážně zabývat.

Náhodná střelba prorežimních milic zabila dnes v syrském Homsu podle ochránců lidských práv nejméně pět lidí. Další oběť má ve stejném městě na svědomí neznámý odstřelovač. Podle zpravodaje ČT v Sýrii Jana Moláčka se Homs proměnil ve válečnou zónu, štáb ČT se sem dnes vydal se zhruba dvacítkou dalších novinářů a za vládního doprovodu. Čekaly je zde vylidněné ulice a uzavřené obchody. 

Vládní doprovod pak novinářům ukazuje zraněné v nemocnici. Jeden z pacientů, zraněný syrský voják, se podle svých slov dostal pod palbu při hlídce na nedaleké hranici s Libanonem, odkud povstalci do Homsu pašují zbraně. Na otázku, zda zná někoho, kdo přeběhl k Syrské svobodné armádě, odpovídá: „Ne, informace o dezercích jsou vymyšlené.“ 

Ošetřovatelé pak zahraniční novináře vedou k tělu muže s prostřelenou hlavou. Podle jejich slov to byl úředník místní samosprávy, kterého ozbrojenci přepadli na cestě do práce. Jediné místo, kromě nemocnice, kde smějí novináři z autobusu vystoupit, je čtvrť Zahra obývaná převážně přívrženci režimu Alávity. Místní lidé odmítají, že by se ve městě konaly protivládní demonstrace. Jsou to prý jen smyšlenky západních médií.

Reportáž a telefonát Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Jenže syrský poslanec tvrdí něco jiného. „Homs je v obležení, město čelí katastrofě. Nefunguje elektřina, v ulicích se hromadí odpad, děti celou noc děsí zvuky bombardování,“ popsal v rozhovoru pro televizi poslanec Ghaljún, který vycestoval do Egypta. Homs je dějištěm každodenních bojů mezi armádou a protivládními demonstranty. Minulý týden zde zahynul francouzský novinář. 

Střety trvají od loňského března. Při bojích zahynulo podle odhadů přes 5 000 lidí. Pan Ki-mun už v neděli vyzval syrského prezidenta Bašára Asada, aby zastavil zabíjení Syřanů. Dnes přidal požadavek, aby se Rada bezpečnosti okamžitě situací v zemi zabývala. „OSN o tom musí rokovat a jednat spojenými silami… počet obětí je nepřijatelný, nemůžeme připustit, aby věci dále pokračovaly tímto způsobem,“ řekl.   

Rada bezpečnosti se stále nemůže shodnout na textu rezoluce, která by se nějak k situaci v zemi vyjádřila, především kvůli smířlivějšímu tónu, který zní z Ruska a Číny. Zatím bez výsledku jsou také snahy Ligy arabských států zastavit násilí. Nejnověji Katar navrhl, aby do Sýrie byli vysláni vojáci arabských armád. Liga by o tomto návrhu měla debatovat v sobotu. Damašek už ale dal najevo, že arabským armádám vstoupit do země nedovolí.