Europarlament změní vedení, začal minutou ticha za Havla

Štrasburk (Francie) - Minutou ticha za zesnulého bývalého českého prezidenta Václava Havla dnes zahájil Evropský parlament své čtyřdenní zasedání ve Štrasburku. Předseda parlamentu Jerzy Buzek v úterý opustí po dvou a půl letech funkci a na jeho místo by měl podle očekávání a zaběhaných dohod nastoupit Němec Martin Schulz.

Buzek označil Havla, který zemřel v polovině prosince, za velkého Evropana a velkého Čecha. Havel se podle něj stal „symbolem sametové revoluce, ale především znovusjednocení našeho kontinentu“. Europoslanci drželi minutu ticha i za někdejšího španělského ministra Manuela Fragu, který zemřel v neděli. Byl posledním žijícím členem vlády generála Franciska Franka. Po skončení diktatury zakládal španělskou Lidovou stranu a podílel se i na vzniku nové španělské ústavy.

Buzek v úterý opustí po dvou a půl letech jeden z nejvyšších postů v institucích Evropské unie. Na jeho místo by měl podle očekávání a zaběhaných dohod nastoupit socialista Schulz. Zastoupení ve vedení sboru, které kromě předsedy tvoří i 14 místopředsedů, by mělo mít i Česko. Šance dostat se do něj má Oldřich Vlasák z ODS. Setrvání dosavadního místopředsedy Libora Roučka z ČSSD je v souvislosti s již zmiňovanými dohodami spíše nepravděpodobné.

Jde o to, že u vedoucích postů se dopředu počítá s tím, že se v půlce pětiletého mandátu jejich obsazení změní. Roli hrají hlavně dohody o rozdělení moci mezi dvěma nejpočetnějšími frakcemi parlamentu.

Rozhovor s Liborem Roučkem a Janem Zahradilem (zdroj: ČT24)

Nejsilnější lidovecké seskupení, které zastupuje Buzek a jehož součástí jsou dva z 22 českých europoslanců, tak „přepustí“ funkci předsedy druhé nejsilnější frakci - socialistům. Ti ale zase přijdou o pozice dvou z nynějších čtyř místopředsedů. To je zároveň i důvod, proč zřejmě tento post - v očích zákonodárců velmi prestižní - neudrží Rouček. Mezi dvojicí oficiálních kandidátů socialistů totiž není. Naopak Vlasákovy šance jsou veliké. Do vedení ho jmenovala pátá největší frakce - Evropští konzervativci a reformisté (EKR), kteří by měli mít na základě systému své místo ve vedení rovněž jisté.

Schulz socialistům předsedá už od půlky roku 2004 a je ostříleným parlamentním členem, neboť ve funkci europoslance je tento bývalý knihkupec již od roku 1994. V rámci změn se neobmění jen post předsedy a jeho 14 zástupců, ale i funkce v jednotlivých a často vlivných parlamentních komisích.