Hitlerovo Vlčí doupě je na dvacet let k mání za tři miliony

Gierlož (Polsko) - Někdejší hlavní stan Adolfa Hitlera, známé Vlčí doupě, je k pronájmu. Nabízejí ho polské státní lesy, které jsou vlastníkem rozsáhlého komplexu betonových bunkrů na severovýchodě Polska. Úřad chce zájemci tento pevnostní komplex pronajmout na dvacet let za 470 000 zlotých ročně (2,7 milionu korun). Areál je přístupný od roku 1959. Ročně se do Vlčího doupěte přijede podívat až dvě stě tisíc lidí. Velkou část z nich tvoří Němci.

Přihlásit se může každý, kdo má zkušenosti s cestovním ruchem a bude komplex využívat k turistice. Navíc musí investovat do opravy hotelu, restaurace a kinosálu, které jsou dnes součástí Vlčího doupěte.

Ve Vlčím doupěti byl osm metrů silný železobetonový strop a až 12 metrů hluboké podzemí, speciální maskování a minové pole kolem dokola. Hned vedle stála železnice a nedaleko polní letiště. Kdysi byl stan součástí východního Pruska, dnes leží na území Polska.

Ze systému bunkrů, který byl postaven v roce 1941 poblíž hranic se Sovětským svazem, do současnosti zbylo velmi málo. V lednu 1945 totiž Němci vyhodili areál do povětří. Pár dní poté, co doupě opustili, dorazila na místo Rudá armáda, která zničila zbytky budov a bunkrů. V padesátých letech hledači pokladů překopali území, protože věřili, že nacisti schovali pod bunkry zlato. Polsko pak využilo zbylý materiál ke stavbě silnic.

Hitler strávil v tomto areálu za války skoro tři roky. Dá se tedy říci, že nejdůležitější politická rozhodnutí padla právě tady. Vlčí doupě se ale především zapsalo do dějin 20. července 1944 jako dějiště nezdařeného pokusu o atentát na nacistického vůdce.