Novým předsedou EP socialista Schulz

Brusel – Novým předsedou Evropského parlamentu se stal německý sociální demokrat Martin Schulz. Po dohodě dvou nejsilnějších frakcí vyhrál jasně už v prvním kole volby. V křesle vystřídá polského lidovce Jerzyho Buzka. Evropští zákonodárci vybírali také 14 místopředsedů parlamentu. V prvních dvou kolech hlasování ale nikdo z 15 kandidátů nezískal potřebnou nadpoloviční většinu ze 689 odevzdaných platných hlasů, a žádný místopředsednický post tak nebyl obsazen. Třetí kolo se očekává ve středu. Česko má stále naději mít ve vedení EP jednoho místopředsedu, volby se zúčastní i český konzervativec Oldřich Vlasák (ODS). Jeden ze současných místopředsedů, Libor Rouček, již nekandidoval v souladu s dohodou, podle níž socialisté přijdou o dva z dosavadních čtyř místopředsednických postů.

Pro šestapadesátiletého Schulze se vyslovilo 387 ze 699 hlasujících europoslanců. Ve volbě tak porazil britského konzervativce Nirje Devu a britskou liberálku Dianu Wallisovou. Zvolení německého socialisty se čekalo. Podle dohody o rozdělení moci mezi dvěma nejsilnějšími frakcemi - lidovci a socialisty - se totiž předseda sboru v polovině pětiletého funkčního období EP pravidelně mění. Lidovce Buzka tak vystřídal Schulz. „Budu a chci být předsedou všech europoslanců a hájit Vaše práva, dámy a pánové,“ prohlásil. Šestapadesátiletý německý socialista byl dnes na tiskové konferenci opakovaně tázán právě na dohodu dvou nejsilnějších frakcí. Jenže Schulz dotazy smetl se stolu s tím, že byl zvolen ve svobodné a tajné volbě.

Po klidu a vstřícnosti Jerzyho Buzka přichází divoký temperament. Martin Schulz na svoje protivníky rád zvyšuje hlas a nebere si servítky. „Je vynikající řečník, dobrý organizátor a myslím si, že v nové funkci se trochu změní, že ubere na svém lehce autoritářském stylu,“ konstatoval Miroslav Ransdorf, europoslanec za KSČM. Pravice a euroskeptici nemají nového předsedu moc v lásce. Prý má tvář Lenina a mluví jako Hitler, řekl o něm jednou francouzský ultranacionalista Jean Marie Le Pen. Nejslavnější moment jeho dosavadní kariéry mu ale obstaral Silvio Berlusconi. „Pane Schulzi, znám jednoho filmového producenta v Itálii, který natáčí film o nacistických koncentračních táborech. Doporučím Vás do role kápa!“ prohlásil v červnu 2003 Berlusconi.

Jan Zahradil, europoslanec za ODS:

„Je to člověk velmi expresivní až arogantní, což pro předsedu EP není dobře, protože ten by měl spíš působit konsenzuálním dojmem.“

Schulz plánuje jako předseda probudit nadšení pro Evropu u jejích obyvatel, rovněž má v záměru zvýšit váhu Evropského parlamentu. Ten teď bude prý místem pro kontroverzní debaty. Navíc si nový předseda potrpí i na disciplínu mezi europoslanci. Pomocí zvonku chce tišit ty, kdo budou při zasedáních rušit. 

Martin Schulz
Zdroj: ČT24

Martin Schulz 

Narodil se v roce 1955 v Hehlrathu v Severním Porýní-Vestfálsku. Je to vyučený knihkupec. V 80. letech byl komunálním politikem. Do roku 1994 vlastnil knihkupectví ve městě Würselen, kde byl i starostou.   

Europoslancem je od roku 1994. Již jako devatenáctiletý vstoupil do Sociálnědemokratické strany Německa (SPD). Od roku 1999 je členem jejího nejvyššího vedení. 

Schulz předsedá od července 2004 druhé nejsilnější frakci v EP, která se jmenuje Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů.

Ke zvolení německému sociálnímu demokratovi dnes v parlamentu blahopřál mimo jiné předseda Evropské komise José Barroso, který u Schulze ocenil zejména jeho „velké politické schopnosti a velkou angažovanost ve prospěch Evropy“. Na Twitteru Schulzovi gratuloval také unijní prezident Herman Van Rompuy, který se prý již těší na vzájemnou spolupráci.