Udělejte si úkoly dopředu, Wikipedia se na den vypne

Washington - Internetová encyklopedie Wikipedia ve středu vypne na 24 hodin svou anglickou verzi na protest proti navrhovaným americkým zákonům o internetovém pirátství. Podle zakladatele Wikipedie Jimmyho Walese a řady internetových firem ale návrhy ohrožují svobodu na internetu. Wales odhadl, že protest postihne na 100 milionů uživatelů Wikipedie. Varoval studenty, aby si udělali úkoly dopředu. Wikipedia je jednou z nejpopulárnějších stránek na internetu a její anglickou verzi navštěvují každý den miliony lidí. Česká verze se k protestu připojí jen symbolicky.

Od dnešní půlnoci na východním pobřeží USA (středečních 06:00 našeho času) bude vítat anglicky psaná Wikipedie po 24 hodin návštěvníky výzvou, aby se kvůli kritizovaným zákonům obrátili na své kongresmany a senátory. Bude to poprvé, co se anglická verze Wikipedie vypne. Její italská varianta byla krátce odpojena na protest proti zákonu usilujícímu o cenzuru internetu, který navrhovala vláda bývalého premiéra Silvia Berlusconiho a který nakonec nebyl schválen.

Kongres projednává dva zákony, které mají omezit počítačové pirátství. Podle nich by americké úřady mohly od společností zajišťujících připojení k internetu vyžadovat zablokování všech stránek, v nichž se objeví odkazy na nelegální kopie filmů či hudby. Internetové vyhledávače by zase nesměly zobrazovat výsledky, na nichž jsou odkazy vedoucí k nelegálnímu obsahu. Proti zákonům už vystoupily internetové obří firmy jako Google, Facebook, Yahoo, Twitter či eBay. Podle nich je zákon příliš široký a mohl by ohrozit investice v internetovém podnikání. K protestním hlasům se nyní připojil i Wales. Ocenil, že Bílý dům se k zákonům staví kriticky. Prezident Barack Obama už dříve vyzval zákonodárce, aby zákony přepracovali, vetem ale zatím nepohrozil.

Kromě Wikipedie zablokují ve středu své služby také portál pro sdílení zpráv Reddit.com a skupinový blog BoingBoing.net. Zástupci Twitteru ale uvedli, že se i přes výhrady k návrhu zákonů nepřipojí k Wikipedii při odpojení serverů.

Jimmy Wales, zakladatel Wikipedie:

„Pokud bude tento zákon schválen, poškodí svobodu a otevřenost internetu a zavede nové nástroje cenzury mezinárodních webových stránek ve Spojených státech.“

Část zákona umožňující zablokování zahraničních webů přináší skutečné riziko pro bezpečnost internetu, uvedli v prohlášení Obamovi internetoví poradci. „Všechny snahy o potírání internetového pirátství musí dávat pozor na riziko cenzury zákonných aktivit a nesmí bránit inovacím,“ uvedl mluvčí Bílého domu. Zákon naopak podporuje filmový a hudební průmysl, jehož produkty se často šíří ilegálně. Podle představitelů těchto odvětví jsou navrhované zákony nezbytné k ochraně intelektuálního vlastnictví a pracovních míst. Postavila se za ně řada majitelů mediálních společností, včetně Ruperta Murdocha.

Podobný zákon, jako ten americký, prošel nedávno ve Španělsku. A zákon přezdívaný digitální gilotina už funguje i ve Francii.

Wikipedia

Interaktivní internetová encyklopedie Wikipedia čítá dnes na 20 milionů hesel v asi 270 jazycích, z toho zhruba 3,8 milionu hesel je v angličtině; v češtině jich je přes 200 tisícNevytváří ji placený redakční tým, články a jejich úpravy jsou dílem uživatelské komunity a každý, kdo si nějaké heslo přečte, je může upravit či vytvořit nový záznam. Wikipedisté tak vesměs nejsou profesionálními redaktory, ale zachovávají několik základních pravidel. Podobně jako u tradičních vědeckých prací dbají na uvádění pramenů i dodržování autorského práva. 

Wikipedia dostala název od havajského výrazu „wiki“ (rychlý) a zrodila se poměrně nenápadně 15. ledna 2001; za jejího otce jsou považováni Jimmy Wales a Larry Sanger. Provozuje ji nezisková organizace Wikimedia Foundation, Inc., založená v roce 2003 podle zákonů amerického státu Florida. Vedle encyklopedie provozuje další projekty, například Wikislovník, Wikicitáty či Wikiknihy. Nadace je financovaná ze sponzorských darů z celého světa, které se jen od roku 2008 zvýšily ze 4,5 milionu dolarů na loňských rekordních 20 milionů.