Jihoafričtí bezdomovci mají novou náplň života - pečují o žížaly

Kapské Město – Ulice v JAR se plní bezdomovci. Na ulici už jich žije kolem 200 tisíc. Charita, která provozuje azylové domy v Kapském Městě, teď přišla s novým způsobem, jak jim pomoci. Nový smysl života a také vlastní příjem má zajistit organické zemědělství. Bezdomovci na zahradách pěstují zeleninu, kterou zákazníci ve velkém skupují.

Žížaly mají Jihoafričanům bez domova pomoci najít cestu z chodoby. Lidé mají za úkol připravovat ze zbytků z kuchyně krmení pro kroužkovce a proměnit je tak na kvalitní hnojivo. „Slupky od brambor a jiný odpad z kuchyně nevyhazujeme. Živíme tím žížaly,“ řekl jeden z bezdomovců Ali Salaji. 

Žížala hnojní dokáže za den sníst víc, než sama váží, a chutná jí téměř vše. Vyhodit se musí jen káva, čaj, kyselé ovoce a maso. Pečlivé třídění ale stojí za to - výsledkem je kvalitní organické hnojivo a hlavně dobrý pocit. „Dává vám to nezávislost. Už nepotřebujete cizí pomoc a almužnu. Dokážete se o sebe postarat sami, sami si vydělat peníze,“ podotkl další z bezdomovců Michael Valentine.

Pečování o zahradu je pro bezdomovce terapie

Poté, co žížaly dokončí svou práci, odnese Valentine kompost na zahradu azylového domu. Písečná půda typická pro oblast Kapského města se díky němu promění v úrodnou zeminu. „Někdy se cítíte frustrovaně nebo vás někdo naštve. A řešení problému? Jít na zahradu - působí to jako terapie,“ prohlásil Valentine. 

Na zahradě pěstují zeleninu, kterou pak Valentine prodává. Jeho zákazníci si od něj kupují i samotný kompost. Každý den jich přibývá - láká je totiž nízká cena a hlavně vysoká kvalita. „Líbí se mi, že tu zeleninu vidím ještě na zahradě. Vidím, jak ji trhají, a je tak úžasně křupavá a čerstvá. Sama si můžu vybrat, kterou chci. Organickou zeleninu zbožňuju. Chutná přesně tak, jak má,“ konstatovala jedna ze zákaznic Elaine Sapsfordová.

Hassan Khan, ředitel útulku Haven Nightshelters: 

„Každý z nich se vrátil ke své rodině. Na práci s přírodou něco je. Když přijmete zodpovědnost za třeba i úplně malý kousek země, proměňujete ji, obohacujete a sledujete její potenciál, celá ta práce a její výsledky vás posílí.“

Denně tak Valentine vydělá asi dva a půl dolaru. Polovinu utratí za nocleh a večeři v útulku. Během posledních tří a půl let prošlo programem 63 lidí. Valentine jako poslední z absolventů programu dostal nový úkol - rozšířit žížalí zemědělství do ostatních 13 azylových domů v Kapském městě. Na vlastní nohy by tak mohli kroužkovci brzy postavit další desítky lidí.

Bezdomovci v JAR (zdroj: ČT24)
Vydáno pod