Češi se v Bavorsku chystají na další afghánskou misi

Hohenfels (Německo) - V Německu vrcholí společná příprava 300 vojáků NATO na výcvikovou misi v Afghánistánu. Na americké základně Hohenfels v Bavorsku se připravují výcvikové týmy ze Slovinska, Rumunska, Polska a Maďarska. Je zde i 50 českých vojáků, kteří budou dohlížet na výcvik afghánské armády v provincii Wardak. Všechny náklady platí Severoatlantická aliance.

Výcvikové základny vypadají stejně jako v afghánských provinciích, nechybí tu ani mešita s minaretem. Američtí instruktoři se tu snaží připravit vojáky na afghánskou realitu a denní kontakt s bojovníky Talibanu. „Tento výcvik se liší od výcviku, který bychom prováděli pro standardní bojovou činnost. Tito vojáci jdou do akce jako malý pozorovací tým, nikoliv jako kompaktní jednotka,“ říká americký instruktor Raleigh Heekin.

Výcviková základna Hohenfels
Zdroj: ČT24

Kromě amerických specialistů zde českým vojákům dělají instruktory i veteráni z afghánských misí. Český výcvikový tým odletí do Wardaku koncem března a bude zde do října. Většina vojáků má zkušenosti ze zahraničních misí, jenom devět z nich zatím nikde nebylo.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Od roku 2001 zahynulo v Afghánistánu pět českých vojáků, poslední tam zemřeli loni, právě při výcvikové misi ve Wardaku.

Vydáno pod