Jedna z budov EP ponese Havlovo jméno

Štrasburk – Václav Havel bude mít nesmazatelnou stopu ve Štrasburku. Jméno českého prezidenta ponese sedmipodlažní administrativní „budova B“ Evropského parlamentu. Návrh předložil dosluhující místopředseda evropských zákonodárců, europoslanec Libor Rouček.

„Tato budova se nachází mezi Evropským parlamentem a Radou Evropy, takže by takovým symbolickým způsobem spojovala tyto dvě instituce, jejichž základní hodnoty jsou respekt a úcta k lidským právům, občanským právům a také evropskému sjednocování, evropské integraci,“ řekl Rouček. Podle něho se tím na úrovni evropských institucí naplní odkaz bývalého československého a českého prezidenta. 

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz návrh podporuje: „Jestli si někdo zaslouží, aby se po něm jmenovala budova, pak je to Václav Havel.“  

Návrh českého europoslance počítal s tím, že se po Havlovi pojmenuje budova, nikoliv jen prostor v již dané budově. Zároveň podle Roučka nebylo reálné, že by se přejmenovávaly stávající budovy pojmenované například po Louise Weissové nebo Winstonu Churchillovi. Nakonec tak bylo na výběr mezi dvěma kancelářskými budovami v Bruselu a té ve Štrasburku, které Evropský parlament v současné době kupuje.

Budova EP
Zdroj: ČT24

K návrhu se vedení EP jednoznačně postavilo pozitivně, uvedl Rouček, podle něhož šlo shodou okolností o poslední usnesení předsednictva, které vedl Polák Jerzy Buzek, jenž se před třiceti lety účastnil boje za lidská práva a demokracii v Polsku i ve východní Evropě.   

Odkdy takzvaná budova B ponese jméno českého dramatika, disidenta a politika, se zatím podle Roučka nedá odhadnout, protože je budova „v procesu koupě“. 

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod