Romneyho soupěřům se nezamlouvá, kolik platí na daních

New York - Favorit republikánských primárek Mitt Romney musí řešit první problém své kampaně. Romney prohlásil, že jeho daň z příjmu se blíží zhruba 15 procentům. Tím dal munici konkurentům v boji o prezidentské křeslo. Romneyho soupeři totiž ihned přispěchali s tím, že je odtržený od problémů běžných Američanů. Zpochybnili také původ jeho majetku. Romney jakékoli spekulace odmítl a uvedl, že detailní daňové přiznání zveřejní v dubnu. Většina Romneyho příjmů pramení z kapitálových zisků, které jsou daněny podstatně méně než mzdy a další zdroje příjmů. Daň z nejvyšších mezd je 35 procent.

Kandidáti na vysoké funkce ve Spojených státech nemusejí zveřejňovat svá daňová přiznání, ale obvykle to dělají jako gesto dobré vůle a důkaz transparentnosti. 
Další republikánští kandidáti, kteří za Romneym stále více zaostávají, na něj znovu tlačili při debatě před sobotními primárkami v Jižní Karolíně, aby přiznání zveřejnil. Romney naznačil, že by mohl své daně zveřejnit v dubnu, kdy se odevzdávají daňová přiznání. Jeho kritici nicméně tvrdí, že v té době už bude o nominaci de facto rozhodnuto.
   
Romney v úterý připustil, že platí ze svých příjmů daň kolem 15 procent. Jeho výrok vyvolal kritiku jeho rivalů i Bílého domu, podle nichž je Romney s majetkem odhadovaným na 270 milionů dolarů (5,4 miliardy korun) odtržen od zkušeností a starostí většiny Američanů. Tuto kritiku umocnil Romney dalším úterním výrokem, když řekl, že za své projevy dostává „čas od času zaplaceno, ale ne moc“. Během roku do února 2011 přitom takto vydělal 374 tisíc dolarů (7,5 milionu korun). 

Mitt Romney
Zdroj: ČT24

Rozdíly ve zdanění, jaké jsou například mezi kapitálovými zisky a mzdami, jsou v USA citlivým místem a předmětem sporů. Miliardář Warren Buffett například označil za neférové, když je v nižším daňovém pásmu než jeho sekretářka.
   
Agentura Reuters cituje daňové analytiky, podle nichž může mít Romney dobrý důvod k neochotě zveřejnit daňové přiznání. Svůj velký majetek vložil do desítek fondů spojených s investiční firmou Bain Capital, kterou spoluzaložil a 15 let vedl. Několik fondů Bain Capitals totiž má offshoreové kontakty a využívá s tím spojené daňové úlevy.