Europoslanec Vlasák z ODS obsadil post místopředsedy EP

Štrasburk - Český europoslanec Oldřich Vlasák z ODS byl zvolen jedním z místopředsedů Evropského parlamentu. Zastupuje skupinu konzervativců a reformistů. Dosud měla Česká republika na místopředsednickém postu Libora Roučka z ČSSD, ten ale v souladu s očekávanou výměnou postů končí.

„Své zvolení beru jako jisté ocenění mé dlouholeté práce na úrovni výborů nebo pracovní skupiny pro rozvoj měst,“ řekl Vlasák, který by se v předsednictvu rád věnoval zejména euroatlantickým vazbám, otázce rozšíření sedmadvacítky nebo zefektivnění práce Evropského parlamentu. V tomto ohledu chce především vyvíjet tlak na omezení stěhování mezi Bruselem a Štrasburkem. „Takto by se dalo ušetřit zhruba 700 milionů eur ročně. I pro naši práci by bylo jednodušší a lepší mít jedno zázemí,“ podotkl Vlasák. Věnovat se chce nový místopředseda i úsporám v organizaci či správě budov.

Podle Vlasáka je post místopředsedy EP klíčový. Předsednictvo řídí pořad jednání Evropského parlamentu, předkládá jednotlivé nálezy pro diskuse a zabývá se vazbami institucí EU. Místopředsedové se setkávají s delegacemi, řídí správu budov, dopravu nebo informační technologie.

Nový místopředseda EP Oldřich Vlasák (ODS):

„Lidovci se socialisty mají v EP absolutní většinu. Jedná se tedy o konsensuální volbu, že neobsadí všechny tyto funkce. Pak je to bitva, koho z menších frakcí do vedení pustit. S lidovci i liberály jsme úzce jednali a já od nich měl část podpory.“

Ve dvou úterních kolech hlasování nezískal nikdo z kandidátů nadpoloviční většinu odevzdaných platných hlasů, a žádný ze 14 místopředsednických postů tak nebyl obsazen. Dnes ve volbě spolu s Vlasákem, pro něhož hlasovalo 223 europoslanců, uspělo i všech 13 dalších uchazečů o funkci ve vedení EP.

Oldřich Vlasák
Zdroj: ČT24

Europoslanec a sociální demokrat Rouček znovu nekandidoval
   
Rouček, který byl místopředsedou v předchozím volebním období, znovu nekandidoval v souladu s dohodou, podle níž socialisté v Evropském parlamentu přišli o dva z dosavadních čtyř místopředsednických postů výměnou za to, že se jejich zástupce Němec Martin Schulz stal předsedou zákonodárného sboru.

EP má nového šéfa

Včera se stal předsedou Evropského parlamentu německý sociální demokrat Martin Schulz. Zvítězil s přehledem již v prvním kole hlasování díky dohodě dvou nejsilnějších parlamentních uskupení. Ve funkci po dvou a půl letech střídá polského lidovce Jerzyho Buzka, který byl prvním předsedou EP z nových členských zemí.

Telefonát Oldřicha Vlasáka (zdroj: ČT24)

Evropský parlament dnes vedle místopředsedů vybíral také kvestory, kteří jsou zodpovědní za administrativní a finanční záležitosti, jež se přímo týkají poslanců. Jedním z pětice kvestorů byl ve třetím kole zvolen český europoslanec Jiří Maštálka (KSČM).