Německo bude mít databázi nebezpečných neonacistů

Berlín – Německá vláda schválila vznik centrální databáze nebezpečných neonacistů. Ta bude obsahovat informace i o zahraničních pravicových radikálech, mohli by se tak do ní dostat i Češi. Databáze bude shromažďovat záznamy o radikálech se sklony k násilí a lidech, kteří jsou s nimi v kontaktu.

„Národnost nehraje žádnou roli, ani hrát nemůže. Roli hraje jen vztah k Německu a k násilí. Pak se taková osoba, i pokud je cizinec a pokud žije v zahraničí, může zařadit do této databáze,“ říká šéf německé kontrarozvědky Heinz Fromm. 

Údaje do seznamu budou ukládat německé tajné služby a kriminální úřady. Pokud se mezi podezřelými osobami objeví cizinec, informují o něm Němci orgány v příslušných zemích. Databanka bude shromažďovat kromě osobních údajů podezřelých osob i další informace, třeba čísla jejich bankovních kont, e-mailové adresy nebo co všechno tyto osoby vlastní. 

Podle odhadů německé kontrarozvědky v zemi působí celkem zhruba 25 tisíc stoupenců extrémní pravice, z nichž necelých 10 tisíc patří k radikálnímu jádru. Mnozí navíc udržují četné kontakty se stejně smýšlejícími skupinami v zahraničí, včetně Česka.

Německá vláda schválila vznik databáze poté, co se loni v Německu rozběhlo vyšetřování vlny vražd přistěhovalců z let 2000 až 2007. Ty zabíjeli právě pravicoví radikálové z východoněmeckého města Zwickau (Cvikov). Tento případ poukázal na některé mezery v práci tajných služeb, nová databáze má takové chyby pomoci eliminovat.