Legrační tiky a vykřikování sprostých slov mohou vyléčit elektrody v mozku

Londýn - Tourettův syndrom je známý hlavně z komediálních filmů, kde lidé vykřikují vulgarity a doprovází je komickými tiky. Jenže ve skutečnosti na něm nic legračního není a často dokáže hodně zkomplikovat život. Ve Velké Británii se teď snaží pacientům ulevit voperováním elektrod do části mozku, která má být za tiky a křeče zodpovědná.

Celé roky Jane Bargentová trpěla nesnesitelnými křečemi a tiky hlavy a krku. Na vině byl Tourettův syndrom. Jane kvůli prohlubujícímu se zoufalství dokonce pomýšlela na sebevraždu. „Všechno je pro mě problém - chůze, i vaření, protože nemůžu používat nůž, musela jsem se vzdát i řízení,“ popisovala Jane. 

Přistoupila proto na radikální léčbu. Lékaři jí do mozku chirurgicky vpravili tenké elektrody, které vysílají krátké a slabé elektrické impulzy do oblastí, o kterých se neurologové domnívají, že stojí za jejím trápením.

„Zcela upřímně si nejsme úplně jistí, nakolik hloubková stimulace mozku zabírá a i to mne na tomto problému zajímá. Domníváme se, že na vině jsou neuspořádané vzruchy, které putují mozkem. Doufáme, že stimulací odstraníme tato sdělení a předáme kontrolu dalším částem mozku,“ vysvětluje neurochirurg z Národního ústavu chirurgie a neurochirurgie Ludvic Zrinzo. 

Tourettův syndrom…

… je dědičná neuropsychologická porucha. Projevuje se výraznými tiky jako například mrkání, cukání nebo mávání horními končetinami, vzácněji se ale může projevit i zvukovými tiky. Pacient může nekontrolovatelně chrochtat, mručet nebo dokonce vykřikovat sprostá slova. U dětí do deseti let se syndrom vyskytuje přibližně v 10 případech z 1000, v dospělosti se téměř nevyskytuje.


Elektrody vedou skrz miniaturní otvory v lebce osm centimetrů do mozkové tkáně. Jejich funkci řídí přístroj, voperovaný pod kůži na prsou a ovládá se bezdrátově. U Jane se účinky projevily už 40 minut po spuštění elektrod. Zmizely křeče v krku, přestala lapat po dechu a začala normálně mluvit. Některé menší tiky se občas projeví, ale celkově se pacientčin život vrátil téměř k normálu. 

Úspěch lékaře přesvědčil natolik, že na zavedení elektrod už čeká dalších dvanáct pacientů s vážnými formami Tourettova syndromu. Přitom jen v Británii jím trpí přes 300 tisíc lidí, v naprosté většině jde ale jen o lehké formy, které nevyžadují léčbu a během dospívání často samy zcela zmizí. Zdá se ale, ale lékaři konečně našli cestu, jak se postavit i těm nejvážnějším variantám.

Tourettův syndrom (zdroj: ČT24)