Demonstranti před londýnskou katedrálou mají utrum

Londýn - Britský soud dnes rozhodl, že londýnská čtvrť City může vyklidit stanový tábor demonstrantů proti sociální nerovnosti před katedrálou svatého Pavla. Účastníci protestu táboří u slavné katedrály z 18. století už od poloviny října.

Vedení City se snažilo dostat protestující od katedrály soudní cestou již v listopadu. Avšak poté, co od plánů na vyklizení stanového městečka demonstrantů ustoupila katedrála, rozhodlo se stejně i City s tím, že nebude usilovat o vyklizení stanů do konce roku. Část prostranství patří City, část katedrále.

Úřady v City tvrdily, že právo na protest neospravedlňuje stálý tábor omezující podle nich turisty, kolemjdoucí a věřící. Žádost na vyklizení tábora zdůvodňovaly také hygienickými ohledy.

Jednotně za změnu světa - Londýn - příprava na demonstraci
Zdroj: Jan Roubíček

Demonstranti zřejmě plánují odvolání

Londýnští demonstranti, kteří se nazývají Occupy London, se inspirovali americkým protestem Occupy Wall Street. Před katedrálou svatého Pavla se ocitli víceméně náhodou. Původně chtěli v polovině října obsadit náměstí před londýnskou burzou, ale tam je policie nepustila. Utábořili se proto u sousední katedrály. Mluvčí hnutí uvedl, že se demonstranti pravděpodobně odvolají.

Vydáno pod