Orbán: Problémy s ústavou se dají jednoduše a rychle vyřešit

Štrasburk – V Evropském parlamentu dnes vystoupil maďarský premiér Viktor Orbán. K europoslancům promluvil o kontroverzních změnách maďarské ústavy. Problémy v ústavě lze podle něj „velmi jednoduše, rychle a efektivně“ vyřešit. Včera Evropská komise dala Maďarsku měsíc na to, aby zákony změnila.

Orbán dnes v europarlamentu reagoval na znepokojení, které v evropských institucích vyvolaly maďarské ústavní reformy. Unie se hlavně obává o nezávislost maďarské centrální banky, justice nebo úřadu na ochranu dat. 

Jenže Orbán na nových zákonech nic špatného nevidí. Prý „jsou v souladu s evropskými hodnotami a principy“. Kritika Evropské komise se prý netýká ústavy jako takové, ale dvou dočasných ustanovení. Reformy pak Orbán obhajoval s tím, že země je ve velmi složité situaci a kabinet musel provést řadu změn v oblastech vlády, justice, školství, zdravotnictví a důchodového systému.  

Nicméně dnes premiér zaslal předsedovi Evropské komise dopis, ve kterém ujišťuje, že problémy s ústavou se dají vyřešit „velmi jednoduše, rychle a efektivně“. Komise přitom chce, aby Budapešť reformy do měsíce upravila. Maďarská vláda podle dopisu prý hodlá zákony kritizované sedmadvacítkou změnit.

Barroso dnes v projevu v parlamentu řekl, že výhrady evropských orgánů se týkají i maďarské mediální politiky. Evropská komise podle něj v úterý poslala dopis do Maďarska s žádostí o vysvětlení problémů týkajících se svobody médií. 

„Nejde o debatu proti Maďarsku, ale s Maďarskem, nechceme připustit pochyby o demokracii kteréhokoli členského státu,“ řekl Barroso. Vyzval Orbána, aby se s nynějšími problémy „jasně a rezolutně“ vypořádal.

Komise především požaduje změny, které zajistí nezávislost maďarské národní banky, nezávislost úřadu pro ochranu dat a rovněž změnu reformy, která mění věk odchodu soudců do důchodu. Úprava týkající se nezávislosti centrální banky je přitom podmínkou pro obnovení jednání o případné finanční pomoci Maďarsku.

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Tvrdě Orbána kritizoval zástupce zelených Daniel Cohn-Bendit, podle něhož jde maďarský premiér stejným směrem jako venezuelský prezident Hugo Chávez nebo někdejší vládce Kuby Fidel Castro. Většina dalších poslanců hovořila mírněji, někteří zákonodárci se snažili o Orbánovu obranu.

Ve většině otázek, o nichž se nyní v souvislosti s maďarskou ústavou jedná, jde o spory technického rázu, tvrdil pak Orbán na večerní tiskové konferenci. U důchodového věku soudců, který EK mimo jiné kritizovala, prý žádný spor není. Také zákony týkající se centrální banky jsou prý až na jednu výjimku přijatelné. Ta se týká požadavku, aby členové centrální banky skládali přísahu, že budou sloužit maďarskému lidu. I o ústupku v této otázce se ale dá diskutovat, uvedl Orbán, podle něhož bankéři přísahu skládali celých posledních 20 let a nikdo s tím neměl problém.