Obama zazdil ropovod Keystone

Washington - Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy odmítla povolit výstavbu obřího ropovodu Keystone XL, který měl přivádět ropu ze západní Kanady do Texasu. Oznámilo to dnes ministerstvo zahraničí USA. Ropovod chtěla za zhruba sedm miliard dolarů (asi 139 miliard Kč) vybudovat kanadská společnost TransCanada. Kanadu rozhodnutí Američanů zklamalo.

Ministerstvo prezidentovi doporučilo, aby souhlas k výstavbě ropovodu neudělil. Obama doporučení přijal. Podle ministerstva není stavba ropovodu není v národním zájmu, v samotném rozhodnutí však hrálo úlohu i to, že úřad prý neměl dost času na posouzení projektu.

Keystone měl vést 2 735 kilometrů a jeho cena se odhadovala v přepočtu na 131 miliard korun. Podle původního plánu měla klíčová energetická tepna vést ropu z Kanady až na jih Spojených států.

O výstavbu ropovodu se v USA vedou vleklé spory, kritici tvrdí, že důvody k jeho odmítnutí jsou čistě politické, přestože oficiální zdůvodnění je jiné. Část zařízení měla vést přes ekologicky citlivou oblast Sandhills, z níž čerpá vodu osm amerických států. To byl i jeden z hlavních důvodů, kvůli němuž vláda loni na podzim oznámila, že rozhodnutí o výstavbě ropovodu učiní až v roce 2013, tedy po prezidentských volbách. Nicméně zákonodárcům, kteří projekt podporují, se loni podařilo do zákona o snížení daní vložit dodatek, v němž je uvedeno, že se má o ropovodu rozhodnout nejpozději letos v únoru. 

Ropovod Keystone
Zdroj: ČT24

Administrativa se kvůli ropovodu ocitla uprostřed sporu mezi dvěma nesmiřitelnými tábory: zástupci ekologických organizací, kteří ropovod nechtějí, a odboráři, kteří naopak tvrdí, že ropovod bude znamenat i nová pracovní místa. Mimo tento spor ještě stojí zásadní otázka ohledně dovozu ropy do USA. Kanada je blízkým spojencem USA a spolehlivým dodavatelem, což nelze tvrdit o všech zemích Blízkého východu, z nichž USA rovněž ropu dovážejí.

Obamova administrativa už dříve uvedla, že potřebuje více času, aby mohla pro výstavbu ropovodu posoudit alternativní trasy. Zařízení má vést ze západní Kanady do Texasu a TransCanada je ochotna vést ropovod jinudy, než původně plánovala. Úřady potvrdily, že kanadský podnik má možnost se o výstavbu ropovodu ucházet později znovu.

Obama zarazil výstavbu obřího ropovodu (zdroj: ČT24)