Za přínos k rozvoji Ukrajiny - cena Stepana Bandery

Kyjev - Vedení západoukrajinské Lvovské oblasti bude udělovat cenu Stepana Bandery „za přínos k rozvoji ukrajinského národního státu“ v oblasti politiky, vědy a veřejné činnosti. Cena se má společně s odměnou 20 000 hřiven (50 000 korun) předávat vždy 1. ledna ve výroční den Banderova narození. Jde o další příspěvek do vzrušené debaty o nedávné ukrajinské minulosti, která zemi rozděluje na dvě části. Zatímco národně orientovaný západ Ukrajiny chápe Banderu jako ochránce ukrajinské státnosti, pro ruskojazyčný východ je zločincem a nacistickým kolaborantem.

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Juščenko v roce 2010 těsně před skončením svého mandátu nechal Banderu jmenovat národním hrdinou. Před rokem ale soud rozhodnutí zrušil. Úspěchem neskončil ani loňský pokus pojmenovat Banderovým jménem lvovské mezinárodní letiště.

Vůdce Ukrajinské povstalecké armády za druhé světové války bojoval za svobodu Ukrajiny proti nacistům, ale spolu s jednotkami německého wehrmachtu i proti Rudé armádě. Jeho bojovníci v západní Ukrajině brutálně pronásledovali příslušníky jiných národností, zejména Poláky a Židy. V roce 1959 byl Bandera jako padesátiletý exulant v Mnichově zavražděn agentem sovětské tajné služby KGB.