Liga projedná se syrskou opozicí osud pozorovatelů

Káhira/Damašek - Liga arabských států (LAS) má jednat se syrskou opozicí - mimo jiné i o osudu pozorovatelské mise. Její zprávu budou ministři zahraničí ligy posuzovat o víkendu. Mise běží od konce prosince, zatím ale sklízela spíš kritiku. Střety mezi armádou a demonstranty pokračují a v Sýrii stále umírají lidé.

Sýrie souhlasila s přijetím pozorovatelů LAS 19. prosince. Mise je podle původního plánu měsíční a první pozorovatelé do Sýrie přijeli 26. prosince. Nyní je jich tam asi 160. Opozice je považuje za zneužité ve prospěch Damašku, který prostřednictvím pozorovatelů kryje násilí. Analytici míní, že Sýrie možná přistoupí na prodloužení mise, ale určitě ne na rozšíření jejího mandátu.

Telefonát Břetislava Turečka (zdroj: ČT24)

Největší syrská opoziční skupina Syrská národní rada (SNC) bude tlačit na to, aby LAS přijala rezoluci vyšetřovací komise Rady OSN pro lidská práva. Rada v ní obvinila režim v Damašku ze zločinů proti lidskosti. Liga bude o víkendu také posuzovat zprávu pozorovatelů a žádost SNC o předání záležitosti Radě bezpečnosti OSN. Dalším tématem složitých jednání je návrh vyslat do Sýrie vojska arabských států.

K ukončení mise dnes vyzvalo 140 arabských organizací obhájců lidských práv ze Sýrie, Egypta, Alžírska, Saúdské Arábie a Súdánu. V dopise zaslaném lize tvrdí, že mise má příliš slabý mandát, není účinná a neplní účel, jímž bylo ukončit syrskou krizi. Organizace se také obracejí na RB OSN a žádají, aby zasáhla a násilí v Sýrii ukončila.