Romney primárky v Iowě nevyhrál, Perry končí

Washington – Ukazuje se, že primárky v Iowě nakonec dopadly úplně jinak, než se na první pohled zdálo. Vedení republikánů po kontrole hlasů oznámilo, že Mitt Romney nakonec získal o 34 hlasů méně než bývalý senátor Rick Santorum. Ten přesto nemůže být vyhlášen vítězem. Z boje o prezidentskou kandidaturu dnes odstoupil republikán Rick Perry.

Podle dosavadních výsledků se mělo za to, že Romney v Iowě porazil Santoruma o osm hlasů. Jenže po přepočítání hlasů se prý karta obrátila. Ukazuje se, že v hlasováních ve stranických shromážděních na začátku roku v Iowě získal Santorum o 34 hlasů víc než Romney. Podle zrevidovaných výsledků dostal Santorum 29 839 hlasů, zatímco Romney 29 805.



Santorum nicméně nemůže být prohlášen za vítěze, protože hlasy z osmi okrsků nejsou k dispozici a nedají se zkontrolovat. Nelze tak bezpečně říci, kdo vlastně vyhrál. A tak to republikáni vyřeší diplomaticky – je to plichta. „Výsledky z iowských stranických shromáždění ukazují, že šlo prakticky o remízu,“ potvrdil sám Romney.   

Romney si po vyhlášení předběžných výsledků v Iowě mohl na chvíli přičíst vítězství, čímž mohl získat důležitou psychickou výhodu do boje v primárkách v New Hamsphiru, kde poté přesvědčivě zvítězil. Jak na tom Romney skutečně je, mohou ukázat už v sobotu primárky v Jižní Karolíně.

Perry po řadě přešlapů utíká z boje 

Z boje o prezidentské křeslo dnes utekl texaský guvernér Rick Perry. Oznámil, že z boje o nominaci odstupuje. „Když jsem přemýšlel o budoucnosti této kampaně, dospěl jsem k závěru, že v ní už nevidím svou perspektivu,“ řekl. Perry následně podpořil v boji o republikánskou nominaci do prezidentských voleb bývalého předsedu Sněmovny reprezentantů Newta Gingriche.

Rick Perry
Zdroj: EPA/ERIK S. LESSER/ISIFA

I když se zpočátku Perrymu v kampani dařilo, poznamenalo jeho úsilí množství přešlapů, které ho z boje o Bílý dům vylučovaly. Perry především vyhořel v televizních debatách. Zapomněl, která tři ministerstva chce zrušit. Zaměnil věkovou hranici pro voliče s hranicí pro prodej alkoholu a spletl si i datum voleb.

V kampani se Perry vyslovil, že by v případě svého zvolení do Bílého domu podpořil Izrael v útoku na Írán, pokud by se Teherán blížil k získání jaderné zbraně. Je proti potratům, podporuje trest smrti. Vetoval zákon zakazující popravy duševně nemocných zločinců. Zrušil automatické zatýkání za držení marihuany.

Po Perryho odstoupení tak o nominaci do prezidentských voleb soupeří už jen čtyři kandidáti - Mitt Romney, Rick Santorum, kongresman Ron Paul a Newt Gingrich. Jeho nominaci přitom poznamenávají pikantnosti z jeho soukromí. Dnes například jeho bývalá manželka v televizi ABC prohlásila, že jí navrhoval „volné manželství“, aby mohl žít s milenkou. Jenže Gingrichova druhá manželka to odmítla, a tak udělal prezidentský kandidát ze své milenky třetí manželku. Svou druhou ženu přitom opustil krátce poté, co jí lékaři diagnostikovali roztroušenou sklerózu.