Islamisté z řad důstojníků chtěli v Bangladéši svrhnout vládu

Dháka - Bangladéšská armáda uvedla, že zabránila pokusu o svržení premiérky Hasíny Vadžídové. Převrat údajně připravovala část důstojníků s extrémními náboženskými názory. Premiérka loni protlačila ústavní změny, které zemi udělaly sekulárnější. Přestože islám zůstal státním náboženstvím, předsedkyně vlády čelila podle BBC výhrůžkám od islamistů a dalších radikálních skupin.

Bangladéš má historii plnou vojenských vlád. Armáda řídila zemi celých patnáct let - až do roku 1990. Premiérka převzala moc od armádou podporované prozatímní vlády na počátku roku 2009. „Skupina fanatických důstojníků se snažila vyhnat ustanovenou vládu. Jejich pokus byl zmařen,“ řekl Brig Gen Razzaq, mluvčí armády.

Někteří důstojníci ve vojenské službě, kteří byli identifikováni, byli zapojeni do prosincového spiknutí. Mělo se jednat o 16 islamistických vojenských důstojníků, včetně dvou vysloužilých. Někteří z nich byli zadrženi a budou se zpovídat před vojenským soudem.

Podle armádního mluvčího bylo „ohavné spiknutí“ podníceno bangladéšskými spiklenci žijícími v zahraničí.

Nepokoje v Bangladéši
Zdroj: ČT24

Hasína Vadžídová se musela vypořádat se vzpourou brzy po příchodu k moci. Nepokoje začaly tehdy v Dháce a šířily se do jiných měst. Více než 70 lidí bylo zabito, včetně 51 armádních důstojníků. Povstání bylo posléze potlačeno.

Vydáno pod