Lipšic: Akci Gorila realizovala legálně informační služba

Bratislava - Akci Gorila realizovala Slovenská informační služba (SIS). Potvrdil to dnes slovenský ministr vnitra Daniel Lipšic (KDH). Akce byla podle ministra legální a legitimní. Zásadní posun ve vyšetřování umožnil dokument, který vyšetřovacímu týmu ve středu poskytla premiérka Iveta Radičová. Píše to slovenský server Aktuálně.sk. Důležité dokumenty měl v roce 2008 protiprávně skartovat úřad boje proti korupci

„Můžeme potvrdit, že v letech 2005 a 2006 byla zaznamenána vážná podezření z korupční trestné činnosti,“ prohlásil Lipšic. Na základě listinného důkazu, který předala předsedkyně vlády, se podařilo prokázat, že tato akce opravdu existovala. „Máme první kamínek v mozaice vyšetřování této akce,“ dodal ministr.

V Gorile se mluví mimo jiné o tom, že premiérovi a ministrovi vnitra bude poskytnuta zpravodajská informace. Jejich adresáty byli v té době Mikuláš Dzurinda a Martin Pado. Tehdejší ministr vnitra svůj dokument posunul úřadu boje proti korupci, kterému šéfoval Tibor Gašpar. Tam podle Lipšice ale i skončil. „V květnu 2008 tento úřad dokumenty úmyslně skartoval v rozporu s právním stavem, který něco takového neumožňuje. Několik měsíců na to byl pan Gašpar tehdejší vládou jmenován generálem,“ zdůraznil Lipšic.

Kauza Gorila
Zdroj: ČT24

Vyšetřování postupuje pomalu, ale jistě

Dokument, který se našel v archivu úřadu vlády, podle Lipšice dokazuje, že v případě Gorily šlo o legitimní a legální zpravodajskou akci. Obsah stále podléhá stupni utajení. Posunů ve vyšetřování je podle Lipšice více. „Víme, že minimálně část spisu je autentická,“ konstatoval. Nyní je podle něj třeba prověřit jednotlivé transakce, zda se odehrály tak, jak je uvedeno ve spise. „Pokud to budeme moci prokázat, získáme řetěz důkazů,“ podotkl. 

Pokud dokument Gorila skutečně vznikl v rozpětí let 2005 a 2006, má podle Lipšice velký trestněprávní rozměr. „Řízení úřadu pro boj proti korupci a to, že došlo k protiprávnímu skartování, prověřuje inspekce ministerstva vnitra i z trestněprávního pohledu. Inspekce prověřuje, z jakých důvodů došlo ke skartování,“ konstatoval. 

V údajném analytickém materiálu SIS Gorila se píše, že představitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák měl v konspiračním bytě setkávat se zástupci politických stran a uzavírat s nimi dohody o budoucí privatizací a následných milionových provizích pro jednotlivých aktérů. V dokumentu se kromě toho mluví také o financích pro politické strany Směr-SD, SDKÚ-DS, SMK ale i pro bývalého ministra hospodářství Jiřího Malchárka. Informace se dostaly na veřejnost těsně před Vánocemi.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod