Podle Mubarakova advokáta nesmí exprezidenta soudit civilní soud

Káhira – Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak nesmí být podle obhájce souzen civilním soudem. Jako každý příslušník armády má hodnost až do smrti, a měl by ho tak soudit vojenský soud. Mubaraka v Egyptě postavili před soud za podíl na smrti téměř 850 demonstrantů při loňských protirežimních protestech, čelí také obvinění z korupce. Hrozí mu trest smrti.

Třiaosmdesátiletý Mubarak je stále příslušníkem ozbrojených sil jako velitel letectva, a proto ho smí soudit jen vojenský soud, uvedl dnes ve své závěrečné řeči jeho obhájce Faríd Díb. „Jen vojenský soud a nikdo jiný může vyšetřovat případy neoprávněného obohacování,“ prohlásil Díb. 

Prezident Anvar Sadat už v 70. letech stanovil, že každý příslušník armády si svou hodnost ponechá až do smrti, a musí být tedy souzen vojenským soudem. Egyptský exprezident stanul před soudem kvůli obvinění, že nechal povraždit stovky protirežimních demonstrantů. Podle obhajoby je ale za smrt 850 lidí zodpovědná armáda.   

Žaloba kromě podílu na smrti demonstrantů viní exprezidenta i z plýtvání veřejnými prostředky a z nezákonného obohacování, a proto pro něj požaduje trest smrti.