Tisíce Rumunů opět zaplnily ulice Bukurešti

Bukurešť - Tisíce lidí se dnes v Bukurešti opět zapojily do protestního pochodu, při němž požadovaly demisi vlády premiéra Emila Boca a prezidenta Traiana Baseska. Mají dost úsporných opatření, k nimž politici museli sáhnout výměnou za finanční pomoc na záchranu rumunského hospodářství.

Dnešní demonstrace byla jednou z největších, které se v poslední době konaly v Bukurešti. Rumunská metropole i jiná města protivládní protesty, které někdy provázelo násilí, zažily už celý minulý týden. „Chceme rozumné platy a penze,“ vysvětlil 43letý zámečník Tudor, proč
přišel na demonstraci. „Chceme změnu: seshora dolů,“ řekl agentuře AP. Padesátnice Lorelei si myslí, že Rumuni by si nemuseli utahovat opasky, kdyby si vláda tolik nenakradla.
   
Dnešní pochod v Bukurešti zorganizovala trojice opozičních stran. Sjeli se na něj lidé i z jiných částí země. Podle policie jich bylo 7 tisíc, podle pořadatelů daleko více.

Protesty v Rumunsku
Zdroj: Octav Ganea/ČTK/AP

Rumunsko v roce 2009 dostalo od Mezinárodního měnového fondu, Evropské unie a Světové banky dvouletou půjčku ve výši 20 miliard eur (506,6 miliardy korun). Stalo se to v době, kdy se ekonomika této balkánské země propadla o 7,1 procenta.

Kvůli půjčce vláda v Bukurešti musela přijmout úsporná opatření, v důsledku kterých mzdy ve veřejném sektoru klesly o čtvrtinu a stouply daně. Protivládní nálady v rumunské společnosti prohlubuje i korupce.