Gorilí sameček Tano má ve Stuttgartu nového kamaráda

Stuttgart - Gorilí sameček Tano, který se narodil loni na podzim v pražské zoo, má v chovné stanici ve Stuttgartu novou společnost. Bude vyrůstat s o něco starším vrstevníkem, devítiměsíčním samečkem Okandou, kterého do Německa nedávno převezli ze zoologické zahrady Twycross ve Velké Británii.

Podle chovatelů se obě gorilí mláďata velice rychle spřátelila, i když je ještě ošetřovatelé nenechávají spolu o samotě. Samečka Tana, kterému jsou teprve dva měsíce, musí jeho „náhradní matka“ chránit, aby mu starší Okanda v záchvatu hry neublížil. Na videozáběrech z jejich setkání je ale vidět, jak se Okanda o svého mladšího kamaráda, kterého ošetřovatelka drží na klíně, živě zajímá.

Okanda se narodil loni 17. dubna a jeho matka Ozala se o něj od počátku dobře starala. Starosti začali mít ošetřovatelé až poté, co zjistili, že mládě neprospívá. Rozbor potvrdil, že Okanda v mateřském mléce nedostává dostatek živin, a tak se ho rozhodli uměle přikrmovat. I když se snažili, aby měl sameček dál kontakt se svou skupinou, gorily byly z intervence ošetřovatelů nervózní a chovatelé se nakonec rozhodli Okandu od zbytku goril natrvalo oddělit.

Koordinátor evropského programu pro chov goril určil, že Okanda poputuje do chovné stanice ve Stuttgartu, která se specializuje na péči o mláďata. Právě tady skončil loni v listopadu i v Praze narozený sameček Tano, o kterého se odmítla starat jeho matka, samice Bikira.

Gorily Tana olizují, což je přátelské znamení

Obě mláďata se budou v následujících měsících intenzivně seznamovat se skupinou dospělých jedinců, aby se do ní později mohla začlenit. Tano má už své první kontakty úspěšně za sebou a skupina včetně dominantního samce se k němu zatím chová přátelsky. Sameček byl zatím vždy od ostatních oddělen mříží, ale gorily ho chodily olizovat, což je podle odborníků příznak spontánních sympatií.