Rusko plánuje další dobývání Měsíce

Moskva – Ruská vesmírná agentura Roskosmos chce znovu zamířit na Měsíc a zvažuje možnost, že na něm vybuduje základnu. Podle šéfa Roskosmosu generála Vladimira Popovkina plánuje Rusko nejpozději do roku 2020 poslat k Měsíci zařízení Luna-Glob a Luna-Resurs, vyvíjené společně s Indií. Mají zkoumat polární oblasti severní části Měsíce, kde mohou existovat zásoby vody.

„Plánujeme, a to samozřejmě záleží na financování, rozsáhlejší průzkum Měsíce. Existují dvě varianty: buď na něm vybudovat základnu, nebo vesmírnou stanici, která by okolo Měsíce kroužila,“ uvedl Popovkin. Rusko se podle něj ale neobejde bez pomoci Evropy a USA. Oba projekty předpokládají mezinárodní kooperaci, o které se už s NASA a Evropskou vesmírnou agenturou (ESA) jedná. Vybudování základny ale není bezprostředně na pořadu dne.

Rozhovor s Janem Šifnerem (zdroj: ČT24)

Roskosmos představil své plány po neúspěšné misi sondy Fobos-Grunt k Marsu. Ačkoliv většina ruských projektů spojených s výzkumem Rudé planety nedopadla dobře, podle Popovkina ale Roskosmos neplánuje vzdát se letů k Marsu a společně s evropskými partnery se k němu hodlá vydat v roce 2016.

Ruský vesmírný program
Zdroj: ČT24