Gingrich jasně ovládl republikánské primárky v Jižní Karolíně

New York – V republikánských primárkách v Jižní Karolíně jednoznačně zvítězil bývalý šéf Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich. Získal 40 procent hlasů, přičemž v boji o nominaci na amerického prezidenta jde o jeho první úspěch. Zároveň také ale o nepříjemnou porážku pro dosavadního favorita Mitta Romneyho. Ten získal pouhých osmadvacet procent hlasů a skončil druhý. Gingrichovo vítězství má i symbolickou hodnotu, zatím každý vítěz republikánských primárek v tomto jižanském státě od roku 1980 totiž později získal celkovou nominaci strany do souboje o Bílý dům. Ostatní dva kandidáti, Rik Santorum a Ron Paul, už ztrácejí.

Někteří komentátoři televizní stanice CNN jsou ke Gingrichovým vyhlídkám na celkové vítězství stále skeptičtí. Výsledek z Jižní Karolíny v každém případě znamená, že republikánský souboj o nominaci je stále otevřený. Podle komentátorů to je vůbec poprvé, kdy každé ze tří prvních republikánských hlasování, tedy v Iowě, New Hampshiru a Jižní Karolíně, vyhrál jiný kandidát. Tento stav nahrává současnému šéfovi Bílého domu Baracku Obamovi, protože republikáni budou nadále útočit hlavně na sebe navzájem, a ne na něj.

Gingrich ve svém projevu kritizoval Obamu a mediální elity

„Nespouštíme tu republikánskou kampaň, ale americkou kampaň. My přemýšlíme vždy o budoucnosti optimisticky. Obnovíme Ameriku takovou, jakou ji máme rádi,“ řekl Gingrich.    Svůj projev po vítězství věnoval hlavně ostrým útokům na Obamu. Mimo jiné jej označil za slabého prezidenta, který se v politice údajně neřídí zájmy Američanů, ale názory svých radikálních levicových přátel. „Jedná se o nejdůležitější volby našeho života. Pokud bude Barack Obama zvolen znovu po této katastrofě, tak se zamyslete, jak bude radikální ve svém druhém funkčním období,“ dodal Gingrich. Politik kritizoval i mediální elity ve Washingtonu a New Yorku.

 

Gingrich v Jižní Karolíně završil své politické zmrtvýchvstání z tohoto týdne, na jehož začátku s ním nikdo příliš nepočítal. Očekával se totiž úspěch bývalého massachusettského guvernéra Romneyho. Pak ale přišly zpřesněné výsledky z vůbec prvního republikánského hlasování v Iowě a ukázalo se, že v něm nezvítězil Romney, ale bývalý senátor Rick Santorum. Bývalý guvernér se tak najednou mohl pyšnit jen vítězstvím v New Hampshiru. Jeho tažení za nominací již nevyznívalo tak jednoznačně.

Další na řadě v seriálu republikánských primárek a volebních shromáždění je poslední lednový den Florida. Romney tam za kampaň utratil velké peníze a cítí se tam pevný v kramflecích. Gingrich se naopak bude snažit vytěžit co nejvíce ze svého vítězství v Jižní Karolíně. Naznačil to již na svém účtu na sociální síti Twitter, kde vyzval příznivce, ať mu posílají peníze na kampaň na Floridě. Romney po porážce v Jižní Karolíně uvedl, že souboj je nyní zajímavější. Zároveň svým příznivcům řekl, že získá celkovou nominaci a že v listopadu porazí Obamu. Ve svém projevu ani jednou nezmínil Gingriche. 

O nominaci v republikánských volbách usiluje i kongresman Paul

O republikánskou nominaci kromě Romneyho, Gingriche a Santoruma usiluje ještě kongresman Ron Paul. I když má stabilní základnu věrných příznivců, velké šance se mu nedávají. Názory libertariánského politika, požadujícího mimo jiné menší vojenskou roli USA ve světě a konec války proti drogám, jsou pro většinu republikánů příliš kontroverzní. V konzervativní Jižní Karolíně skončil až čtvrtý.

Hlasovací maraton skončí 26. června primárkami v Utahu, o kandidátovi republikánů ale může být rozhodnuto mnohem dříve. Pro celostátní nominaci potřebuje kandidát 1 143 volitelů z celkového počtu 2 285. Vítěz primárek bude stranickými delegáty potvrzen a oficiálně nominován na celonárodním sjezdu v Tampě na Floridě na konci srpna.

Primárky v Jižní Karolíně vyhrál Gingrich (zdroj: ČT24)