Chorvatský prezident řekl unii své „ano“

Záhřeb – Chorvaté dnes v referendu rozhodují o vstupu země do Evropské unie. Očekává se, že většina voličů podpoří vstup do současné sedmadvacítky, který by se mohl uskutečnit v létě příštího roku. Podle posledních průzkumů souhlasí se začleněním Chorvatska do EU 55 až 60 procent lidí. Proti jich bylo jen kolem třiceti procent. Hlasovací místnosti se uzavřou v 19 hodin, o hodinu později se očekávají první výsledky.

„Je to velký den pro Chorvatsko,“ řekl po hlasování prezident Ivo Josipovič, který jako většina místních politiků začlenění země do unie podporuje. „My mladí budeme mít v EU více příležitostí ke studiu a při hledání práce,“ věří studentka Martina Djudjevičová. Pro „ano“ hlasovala i důchodkyně Jasna Kozlovičová, podle níž se tak zajistí zemi lepší budoucnost.

Podle všeho se unie svého osmadvacátého člena dočká. „Podle všech indikátorů je většina občanů pro evropské Chorvatsko a bezpečnost, kterou jim přinese. Proto je důležité, aby šlo hlasovat co nejvíc lidí a ukázala se skutečná vůle lidí,“ konstatovala ministryně zahraničí Vesna Pusičová.

Odpůrci integrace se obávají, že země ztratí svrchovanost

„Jedině nezávislé Chorvatsko může ubránit své bohatství před nadnárodními koncerny a predátory globalizace,“ tvrdí známý radikální nacionalista Milovan Sibl. „EU je nyní jako Titanic po nárazu do ledovce. Proč jít na palubu,“ říká v narážce na finanční krizi v EU žena v domácnosti Zorana Banačová.

Chorvatská policie musela včera zasáhnout proti demonstraci v Záhřebu. Příznivci krajní pravice a váleční veteráni na ní protestovali proti vstupu země do EU. Několik lidí bylo při zásahu zraněno a nejméně pět demonstrantů policie zatkla.

Ruza Tomasičová, poslankyně:

„Měli jsme si nejdřív zlepšit hospodářství, zvýšit export, vyhlásit exkluzivní ekonomickou zónu na Jaderském pobřeží. To jsme neudělali, naše moře se stane mořem Evropské unie. Kdekdo nám tu bude rybařit… Do unie vstupujeme už sražení na kolena.“

Pro vítězství v referendu stačí prostá většina hlasujících

V polovině dne byla volební účast 11,4 procenta, sdělila volební komise. Chorvatsko se má stát osmadvacátým členem EU v červenci příštího roku. Předtím jeho připojení musí odsouhlasit jednotlivé členské země, což se vzhledem k dosavadním jednáním v rámci EU jeví jako formalita.

Chorvatsko se tak po Slovinsku podle všeho v dohledné době stane druhým státem bývalé Jugoslávie, který se připojí k EU. V budoucnosti by se k unii mohly připojit i další balkánské země – Srbsko, Černá Hora, Makedonie a také Albánie.

Pokud by Chorvatsko do EU nevstoupilo, podle ekonomů by následoval úprk investorů a strmý ekonomický propad, což si Chorvatsko nemůže dovolit. Hospodářství už teď stagnuje a nezaměstnanost přesahuje 17 procent.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod