Afghánec střílel kvůli kauze močících vojáků

Kábul – Afghánský voják, který postřílel v pátek své francouzské kolegy, vraždil údajně proto, že ho rozlítily záběry na americké vojáky močící na mrtvá těla Afghánců. Informovaly o tom francouzské bezpečnostní zdroje. Nepřímo tak popřely, že byl naverbován extremistickým hnutím Tálibán, jak tato skupina tvrdila v sobotu.

„Byl to opravdový voják, zaregistrovaný. Během prvních výslechů provedených francouzskými vojáky jim řekl, že to udělal kvůli videu, na kterém američtí vojáci močili na mrtvé Afghánce,“ sdělil nejmenovaný zdroj AFP. Podle jeho výpovědi tak nebyl v přímém kontaktu s příslušníky Tálibánu, i když „nenávist k nim také necítí“.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí se dnes nechal slyšet, že šlo o „individuální a izolovaný čin“. Voják kromě zabití čtyř Francouzů dalších 15 zranil, z toho osm těžce. Francie vzápětí reagovala pozastavením činnosti svých vojáků v této asijské zemi a uvedla, že zvažuje jejich stažení.

Vojáci NATO
Zdroj: ČT24

Francouzský ministr obrany Gérard Longuet v sobotu Afghánistán navštívil, aby vyhodnotil bezpečnost mise francouzských vojáků v této asijské zemi. Navrhl izolaci francouzských vojáků od těch afghánských a povinnost mít zbraně stále po ruce. Incident se totiž odehrál u tělocvičny a Francouzi nebyli ozbrojení.

Americké vojáky čeká trest

Video se čtyřmi příslušníky americké námořní pěchoty, jak v Afghánistánu močí na mrtvé bojovníky radikálního hnutí Tálibán, vyvolalo poprask i na Západě poté, co se objevilo na internetu. Americká armáda slíbila, že je kázeňsky potrestá.

Vydáno pod