Deset tisíc Ukrajinců vyšlo kvůli Tymošenkové do ulic Kyjeva

Kyjev - Přes deset tisíc lidí se zúčastnilo protivládní demonstrace v centru Kyjeva. Požadovali rezignaci prezidenta Viktora Janukovyče a propuštění bývalé premiérky Julie Tymošenkové. Ukrajinský prezident včera vyloučil jakoukoli možnost propuštění expremiérky Julije Tymošenkové z vězení. Ta byla odsouzena loni v říjnu za údajné zneužití pravomocí při sjednávání nevýhodného kontraktu na dodávky zemního plynu z Ruska. Spojené státy a Evropská unie označily proces za politicky motivovaný.

Janukovyč podle agentury Reuters prohlásil, že všichni, kdo jsou zodpovědní za podpis pro Ukrajinu „zotročující“ smlouvy o dodávkách ruského plynu, musejí být potrestáni. Právě za tuto smlouvu soud poslal loni na podzim Tymošenkovou na sedm let do vězení.
   
Rozsudek vyvolal krizi ve vztazích mezi Ukrajinou a Západem. Evropská unie a Spojené státy zdůrazňují, že současná ukrajinská vládní garnitura využívá justici k tomu, aby se vypořádala se svými politickými odpůrci. EU kvůli tomu zastavila proces sbližování s Kyjevem.

Julija Tymošenková
Zdroj: ČT24/Getty Images

Tymošenková včera z věznice v Charkově, kde si svůj trest odpykává, vzkázala dosud často rozhádaným opozičním stranám, aby se sjednotily a měly tak šanci v říjnových parlamentních volbách porazit Janukovyčovu Stranu regionů. „Jeden tým - jedno vítězství,“ napsala bývalá premiérka v prohlášení, které bylo přečteno na několikatisícovém shromáždění v centru Kyjeva uspořádaném na její podporu.

Opoziční strany chystají společnou kandidátní listinu
   
Několik opozičních stran včera oznámilo, že před volbami sestaví společnou kandidátní listinu. Připojí se k nim i strana Udar (Ukrajinská demokratická aliance za reformy) boxerského šampiona Vitalije Klička.

Viktor Janukovyč
Zdroj: ČT24
Vydáno pod