MZV: Bezpečnost ambasády ČR v Bagdádu posílena nebyla

Praha – Za „naprostou dezinformaci“ označil dnes mluvčí českého ministerstva zahraničí Vít Kolář zprávu o tom, že byla posílena bezpečnost českého velvyslanectví v iráckém Bagdádu. „Bezpečnostní úroveň v Bagdádu je na tak vysoké úrovni, že si neumím představit, jak by bylo možné ji dále zvyšovat,“ řekl Kolář. Posílit se měla kvůli ostrým protičeským textům, které kolují na internetových stránkách muslimských extremistů v Iráku. Důvodem vystupování proti Čechům mělo být nedávné zadržení elitních českých policistů na bagdádském letišti.

O zvýšení bezpečnostních opatření na české ambasádě v Bagdádu dnes informoval s odvoláním na důvěryhodné zdroje Český rozhlas. Libor Lochman, ředitel Útvaru rychlého nasazení Policie ČR, ale posílení ochrany odmítá: „Nemám informace, že by rostly protičeské nálady. Nezvýšili jsme počet lidí v týmu, nicméně určitá bezpečnostní opatření organizačního charakteru byla přijata.“

Mělo jít o reakci na ostré protičeské texty kolující na internetových stránkách muslimských extremistů v Iráku, jejichž příčinou bylo nedávné zadržení elitních českých policistů na bagdádském letišti. Radikální opoziční servery Iráčany podle ČRo přesvědčují, že šlo o vražedné komando, které šíity řízená vláda používá k zabíjení sunnitů. 

Incident se skutečně odehrál, ale vyřešil se, tvrdí Kolář

Kolář potvrdil, že incident týkající se českých policistů se skutečně odehrál. Došlo k němu ale už 7. ledna a vyřešil se. Dočasně zadrženi byli dva čeští příslušníci ochranky, kteří střídali v rámci pravidelné rotace. Podle Koláře měli oba muži v pořádku všechny doklady a nevezli s sebou žádné zbraně. 

Libor Lochman v rozhovoru pro ČT upřesnil: „Nebyli zadrženi na letišti, byli ale posláni na ambasádu, nicméně jejich odlet byl pozdržen zhruba o 12 dní.“ Vysvětlil také důvody, proč zřejmě k incidentu na letišti došlo. „K tomu došlo spíš z toho důvodu, že poprvé se odbavovalo v civilní části letiště, poté co americká správa předala správu Iráčanům. Do té doby se odbavovalo ve vojenské části letiště a tam k takovým problémům vůbec nedocházelo.“

Irácký ministr obrany Saadún Dulajmí dnes na návštěvě České republiky incident odmítl zveličovat. „Dotyčný člověk se již nachází v Praze, takže o nic nejde,“ řekl. Dodal ale, že zadržený Čech měl u sebe zbraň, kterou podle předpisů u sebe mít neměl. „V žádném případě ale nešlo o obvinění z útoku na někoho nebo vraždu někoho. Pouze jsme chtěli prověřit, z jakých důvodů ten člověk tuto věc měl,“ vysvětlil ministr.

Rozhovor s Liborem Lochmanem a Břetislavem Turečkem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod