Evropa chválí Chorvaty za jednoznačný výsledek referenda

Brusel – Evropští politici vítají jako dobrou zprávu výsledky nedělního referenda, v němž se Chorvati vyslovili pro vstup své země do Evropské unie. Ve svých vyjádřeních se pochvalně zmiňují hlavně o tom, že hlasování bylo jednoznačné, protože vstup do unie podpořilo 66 procent hlasujících. Chorvatský tisk se ale pozastavuje u negativního aspektu referenda – zúčastnilo se ho pouhých 44 procent občanů.

Eurokomisař pro rozšíření Evropské unie Štefan Füle považuje za velmi pozitivní, že se pro vstup vyslovily dvě třetiny hlasujících. „Je to výsledek, který posouvá Chorvatsko do poslední fáze vstupu do Evropské unie. Otevírá se tak cesta ratifikačnímu procesu, a to jak v zemi samotné, tak i v členských zemích unie. Termín 1. červenec 2013 je tak daleko reálnější,“ podotkl Füle.

Chorvatsku se otevírají nové příležitosti

Výsledky chorvatského referenda dnes označila za potěšující i ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová. Ta se tak přidala k prezidentovi EU Hermanu Van Rompuyovi a předsedovi Evropské komise Josému Barrosovi, kteří ve společném prohlášení uvedli, že Chorvatsku se jeho rozhodnutím otevírají nové příležitosti. „Přesvědčivě jasným výsledkem ukázali Chorvaté svou vyzrálost a prozíravost a vzali za svou i historickou šanci procesu evropského sjednocení,“ uvedl rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger.

Ten prý chce osobně srdečně pogratulovat své chorvatské kolegyni, ministryni zahraničí Vesně Pusičové, během dnešního bruselského zasedání unijních šéfů diplomacií. Pusičová se dnes zasedání účastní v chorvatském zastoupení vůbec poprvé, zatím má status pozorovatele.

Martin Ježek, redaktor Českého rozhlasu 2:

„Chorvatsku vstup do EU bezesporu pomůže. Chorvati se budou účastnit evropského projektu, budou sedět za stolem, u něhož se bude rozhodovat, a budou se moci družit s menšími státy, které se budou snažit rozhodnutí větších států ovlivnit.“

Zleva: chorvatský premiér Zoran Milanovič, prezident Ivo Josipovič a mluvčí parlamentu Boris Šprem připíjí na výsledek r
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Také Francie v reakci na výsledky referenda zmínila hlavně přesvědčivý výsledek. „Výsledky ukazují, že (Chorvati) volili jednoznačně. Jsme velmi rádi, že se rozhodli, že se jejich stát stane 28. členem unie, a dali tak najevo důvěru evropskému projektu,“ uvedli ve společném prohlášení francouzský ministr zahraničí Alain Juppé a ministr pro evropské záležitosti Jean Leonetti.

Slavnostním tónem o nedělním referendu informují rovněž chorvatská média. „Tak přece! Přes snahy odpůrců zakroužkovali občané Chorvatska při včerejším (nedělním) referendu historické ano,“ píše například deník Novi list. „Chorvatsko si svou vůlí zvolilo objektivně tu jedinou správnou cestu – evropskou budoucnost… Po referendu a zejména po 1. červenci 2013 nebude Chorvatsko oplývat mlékem a strdím. V tuhle chvíli je ale jedna věc přesto nepochybná: vstup do EU je pro Chorvatsko velký krok,“ přidává se záhřebský list Vjesnik.

Chorvatské referendum o vstupu do EU
Zdroj: ČTK/AP/Darko Bandic

Média v Chorvatsku kritizují nízkou účast

Chorvatská média však zároveň kritizují nízkou volební účast. „Špatná zpráva je, že velká část občanů neměla dost motivace, aby o tak důležité věci hlasovala,“ píše například Večernji list. „Jistě, účast byla skoro stejná jako při prezidentských volbách. Ale prezident se volí na čtyři roky a nemá žádné zvláštní výkonné pravomoci, zatímco vstup do EU je trvalá záležitost a naši exekutivní moc ovlivňuje,“ dodává deník.

Rozhovor s Martinem Ježkem (zdroj: ČT24)