Japonsko obchází strach: Do čtyř let zasáhne Tokio silné zemětřesení

Tokio – Do roku 2016 postihne Tokio velké zemětřesení. Pravděpodobnost takové katastrofy je 70 procent, spočítali vědci z ústavu pro výzkum zemětřesení Tokijské univerzity. Japonsko se přitom stále ještě nevzpamatovalo z loňského březnového ničivého zemětřesení a následné přívalové vlny tsunami.

Vládní agentura studující zemětřesení dlouho uváděla, že existuje sedmdesátiprocentní pravděpodobnost otřesů o síle vyšší než sedm stupňů Richterovy škály v oblasti Tokia během následujících tří desítek let. Vědci Tokijské univerzity ale nyní tvrdí, že neustávající série otřesů v měsících po zemětřesení z 11. března 2011 jsou matematickým „zlým znamením“, které signalizuje, že silné zemětřesení přijde mnohem dříve. Pravděpodobnost, že Tokio nebo jeho okolní předměstské oblasti zasáhne silné zemětřesení během následujících 30 let, nyní zvýšili na 98 procent.

Poslední velké zemětřesení, které Tokio zasáhlo, bylo v září 1923, kdy otřesy v okolí měst Jokohama a Tokio o síle 7,9 stupně Richterovy škály a následné záplavy pohřbily 143 000 lidí; podle neoficiálních zpráv si katastrofa vyžádala 300 000 obětí.

Podle seismologa Jana Zedníka nicméně dlouhodobé předpovědi založené jen na statistice nefungují, protože jsou k dispozici záznamy seismicity jen za pár set let, což je ve srovnání s geologickými procesy příliš krátká doba.

Podle vědců velká zemětřesení přicházejí úměrně počtu malých otřesů o síle tří až pěti stupňů Richterovy škály postihujících danou oblast. Jinými slovy čím vyšší počet malých otřesů, tím větší je pravděpodobnost silného a ničivého zemětřesení. Počet zemětřesení slabších než šest stupňů Richterovy škály se od loňského března zvýšil více než pětinásobně. Od 11. března do konce roku 2011 bylo v Japonsku celkem 577 zemětřesení o síle pěti stupňů či více, což je zhruba čtyřnásobek průměrného ročního počtu z let 1996 až 2005.