Běloruský soud odmítl stížnost disidenta Bjaljackého

Minsk – Městský soud v Minsku dnes odmítl kasační stížnost běloruského disidenta Alese Bjaljackého, který byl odsouzen ke 4,5 roku vězení a vysoké pokutě za daňový únik. Soud zamítl návrh obhajoby, aby byl šéf humanitární organizace Vjasna propuštěn či aby mu byl trest vzhledem k rychlé úhradě uložené pokuty alespoň snížen. Nepovolil ani přítomnost odsouzeného během soudního jednání. Obhájci Bjaljackého se chtějí odvolat k běloruskému nejvyššímu soudu.

Devětačtyřicetiletý Bjaljackij byl loni v listopadu odsouzen za přijetí finančních částek od zahraničních dárců, které shromažďoval na účtech v Polsku a Litvě. Nepřiznáním daně z příjmu měl státu způsobit škodu přes 757 milionů běloruských rublů (1,8 milionu korun).

Informace o pohybu na účtech získala běloruská prokuratura od litevského ministerstva spravedlnosti a polské generální prokuratury. Předání těchto informací autoritářskému běloruskému režimu vyvolalo ve Varšavě a Vilniusu politický skandál, oba státy později pozastavily platnost dohody o právní pomoci s Běloruskem.

Bjaljackij přijetí peněz nepopírá. Jeho obhájci argumentují tím, že nebyly jeho osobním majetkem, a tudíž dani z příjmu nepodléhají. Západní dárci peníze prostřednictvím organizace Vjasna posílali vězněným běloruským disidentům, které režim odsoudil za účast v protestech proti prezidentu Alexandru Lukašenkovi. Údajně způsobená škoda již byla kromě toho v plné míře uhrazena díky veřejné sbírce, kterou v Bělorusku uspořádali Bjaljackého stoupenci.

Dnešnímu líčení předsedal soudce Kyril Čubkavec, jehož jméno figuruje na seznamu činitelů, kterým Evropská unie a Spojené státy zakázaly vstup na své území. Sankce byly vyhlášeny po potlačení protivládních protestů v prosinci 2010 a zesíleny koncem loňského roku po odsouzení Bjaljackého.

Vydáno pod