Americký velvyslanec si pozval ruskou opozici, poslanci to prošetří

Moskva – Nový americký velvyslanec Michael McFaul je v Moskvě teprve několik dní, a už má problém se svým nepříliš diplomatickým chováním. Krátce poté, co začal v Rusku působit, pozval na velvyslanectví opoziční aktivisty. A to se nelíbí ruským poslancům. Kontakty opozice s americkou ambasádou proto prošetří parlamentní etická komise.

Poslanci hlavní kremelské strany Jednotné Rusko a nacionalistické Liberálnědemokratické strany dnes vyzvali k vytvoření zvláštní parlamentní komise, která by prošetřila schůzku amerického velvyslance s ruskou opozicí. Poslanci dnes McFaula v parlamentní debatě označili za „experta na oranžové revoluce“ přicházejícího ze země, která proti Rusku „chystá válku“. 

„Američané si počínají cynicky jak uspořádáním schůzky s opozicí, tak i samotným vysláním McFaula do Moskvy,“ prohlásil v parlamentu poslanec Jednotného Ruska Andrej Isajev. „Proč poslanci spolu s pouliční opozicí docházejí husím pochodem v řadě na velvyslanectví cizího státu? Navíc státu, který proti Rusku připravuje válku?“ přidal se šéf ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij. 

McFaul jen několik dní po příjezdu do Moskvy pozval na velvyslanectví aktivisty ruské opozice včetně komunistů a levicové parlamentní strany Spravedlivé Rusko. Ke schůzce došlo ještě předtím, než si americký velvyslanec naplánoval oficiální schůzky s představiteli ministerstva zahraničí, vlády a Kremlu. 

McFaul si z toho ale nic nedělá. Na sociální síti už dal vědět, že bude s ruskou opozicí nadále v kontaktu.

Zahraniční tisk s Tomášem Šponarem (zdroj: ČT24)