V New Yorku se soutěží o fotku nejodpornějšího potkana z metra

New York – Jak se zdá, newyorským dopravákům smysl pro černý humor nechybí. Zdejší podzemka má obrovský problém s krysami a potkany. Zaměstnanci metra vůbec netuší, jak se jich zbavit. Rozhodli se proto problém alespoň trochu odlehčit, uspořádali soutěž o fotku nejhnusnější krysy či potkana z metra. Vítěz dostane jako odměnu měsíční jízdenku zdarma.

Newyorské metro je svět sám pro sebe, teď se stalo i dějištěm podivné reality show. Hlavní roli v ní nehrají cestující, ale čtyřnozí chlupatí obyvatelé metra. Cestující mohou soutěžit o portrét nejošklivější krysy či potkana.

O výsledku napínavého klání rozhodují návštěvníci webové galerie. Určují, který potkan je nejošklivější. Hodnotí je na stupnici od hezký přes ohavný až po naprosto bestiální. Galerie obsahuje i videa, která ukazují třeba potkana s ukořistěnou pizzou nebo hlodavce, který spícímu cestujícímu v metru přebíhá přes obličej.   

Newyorští dopraváci už dlouho upozorňují vedení dopravního podniku (MTA) na problém přemnožených hlodavců. Tunely a stanice metra jsou pro potkany ideálním prostředím, a tak se jim tu daří. Řidiči tvrdí, že zvířata jsou čím dál drzejší a agresivnější, mnoho pracovníků metra už potkani pokousali. 

Běžně hlodavci pobíhají po nástupištích a zdržují se také v místnostech, kde se skladuje odpad. MTA po stížnostech rozhodl o tom, že na dvaceti stanicích metra se bude lépe a častěji uklízet. Jenže to dopravákům nestačí. 

Kromě soutěže proto dali vzniknout i petici, která žádá radikální opatření, která by hlodavce z podzemí vyhnala. Chtějí, aby se na všech stanicích metra častěji vyvážel odpad, aby bylo na zastávkách více odpadkových košů, aby popelnice s odpadem měly takové poklice, pod které by se potkani nedostali. Aby se ucpaly všechny díry v tunelech a na nástupištích, kterými zvířata prolézají. Chtějí také častější a rozsáhlejší deratizace.

New York soutěží o krysu (zdroj: ČT24)