Svátek zamilovaných oslavil Al Capone masakrem

Palm Island (USA) – Chicagský gangster Al Capone se do dějin zapsal jako brutální zločinec a nelítostný šéf podsvětí. Dlouho se mu dařilo utíkat spravedlnosti, nakonec ale i on skončil za mřížemi. Paradoxně však ne za vraždy, násilí či organizovaný zločin, ale za daňové úniky. Tento symbol klasického mafiána zemřel 25. ledna 1947.

Alphonse Capone se narodil 17. ledna 1899 v Brooklynu jako syn chudých přistěhovalců z italské Neapole. Do školy chodil pouze několik let. Ve 14 letech musel školu opustil, protože zbil svou učitelku. Živil se pak příležitostnými pracemi a postupně se stal členem několika brooklynských pouličních gangů. Kradl cigarety a alkohol a bojoval s členy ostatních gangů.

Capone nikdy nechtěl prodávat drogy

V roce 1917 pracoval mladý gangster jako vyhazovač v klubu Frankieho Yalea. Tam přišel k pověstným jizvám, kvůli kterým byl později znám jako zjizvená tvář - Scarface. Pořezal ho Frank Gallucio poté, co měl Al Capone nevhodné poznámky vůči jeho sestře. Horkokrevný potomek italské rodiny se poté musel omluvit a Gallucio mu zaplatil za zranění odškodnění. Později jej Al Capone dokonce zaměstnával.

Jeho nejznámějším krvavým podpisem byla poprava mužů Moranova gangu z února 1929, známá jako Masakr na Den svatého Valentýna. Operaci tehdy řídil Al Caponův přítel Jack McGurn, který měl s Moranem také nevyřízené účty. Byla provedena perfektně. Al Caponovi muži, převlečení za policisty, podnikli nahranou razii na překupnický Moranův gang. Ten v domnění, že jde o skutečnou policii, nekladl odpor. Převlečení zabijáci nic netušící muže vyzvali, ať se postaví ke zdi k prošacování. Poté je chladnokrevně postříleli. Zachránil se pouze vůdce gangu Bugs Moran. Ten se posléze veřejně vyjádřil v tom smyslu, že za podobným činem mohl stát pouze Al Capone. Tím porušil mafiánský zákon omerty a v podsvětí ztratil svůj vliv a postavení.

  • Al Capone (vlevo) zdroj: ISIFA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3232/323175.jpg
  • Al Capone zdroj: ISIFA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3232/323174.jpg
  • Al Capone sleduje baseball zdroj: ISIFA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3232/323176.jpg
  • Masakr Moranova gangu zdroj: ISIFa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3232/323173.jpg

K obrovskému bohatství Al Caponovi pomohlo ovládnutí prostituce a hazardu a hlavně prohibice. Vyhýbal se pouze prodeji drog. Obával se totiž, že by to mohlo jeho organizaci zruinovat. Pověstná byla jeho schopnost v uplácení, zejména policie, politiků a právníků. Orgány spravedlnosti se ho marně snažily dostat do vězení. Až s pomocí nastrčeného agenta se podařilo shromáždit důkazy o porušení zákona o dani z příjmu.

Mafián, který sám utloukl několik lidí a dal zlikvidovat desítky dalších, byl v roce 1931 odsouzen na jedenáct let za daňový únik. Capone se nakonec z vězení dostal. V listopadu 1939 byl z důvodu pokročilého stadia syfilidy propuštěn a hospitalizován v baltimorské nemocnici. Nemoc zničila mafiánův mozek, proto dožíval v péči příbuzných na své usedlosti na Floridě, kde také v roce 1947 zemřel.