Američané osvobodili v Somálsku dva humanitární pracovníky

Mogadišo – Američtí vojáci osvobodili v Somálsku dva humanitární pracovníky, kteři byli v zajetí od loňského října. Únosci za ně požadovali výkupné. Podle zahraničních tiskových agentur Američané přiletěli do Somálska ještě za tmy a při osvobozovací akci se strhla přestřelka, která si v řadách pirátů vyžádala několik obětí.

Humanitární organizace Dánský výbor pro uprchlíky potvrdila, že dva její pracovníci, jedna Američanka a jeden Dán, byli osvobozeni. Jsou prý živí a v bezpečí. V Somálsku pracovali při odstraňování min. Podle amerického ministra obrany Leona Panetty byli Američanka Jessica Buchananová a Dán Poul Hagen Thisted, kteří pracovali pro humanitární organizaci Dánský výbor pro uprchlíky, přepraveni na bezpečné místo, kde budou vyšetřeni a připraveni na návrat domů.

Americký prezident Barack Obama pochválil ministra obrany Leona Panettu za dobře provedenou akci:

„Leone, dobrá práce dnes v noci. Dobrá práce.“

Ozbrojenci unesli Dána a Američanku 25. října ve městě Galkayo ve středním Somálsku. Později je předali pirátům, kteří se dožadovali výkupného. Během noci z úterý na středu americké komando Navy Seals seskočilo nad somálskou pouští. Vojáci věděli, že musí uspět, protože Jessica má zánět ledvin a delší zajetí by nemusela přežít. Vojáci se prostříleli do domu, zabili nejméně sedm ozbrojenců a nezraněná rukojmí dostali do vrtulníků. Ty pak dovezly osvobozené humanitární pracovníky na základnu Spojených států v Džibutsku. Barack Obama pak osobně zatelefonoval otci Jessiky, že je jeho dcera v pořádku.

Navy Seals si tak po zabití Usámy bin Ládina loni v září připsali další úspěch. Tím spíš, že to byl pro americké vojáky návrat na horkou somálskou půdu, kde se v minulosti nepříjemně spálili. Intervence na pomoc hladovějícím skončila v roce 1993 sestřelením dvou vrtulníků na centrem Mogadiša a smrtí 17 Američanů. 

V současnosti Somálci drží asi 150 rukojmích. Patří k nim i pracovníci humanitárních organizací, kteří stejně jako právě osvobození Jessica a Poul přišli pomáhat místním civilistům.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)