Policejní bezpilotní letoun přečte značku auta z 200metrové výšky

Houston - Policie v americkém Houstonu a Miami, tedy ve městech s vysokou kriminalitou, chce do svých řad přibrat nového pomocníka - Skrytého jestřába. Nejde přitom o opeřeného dravce, ale o šikovný bezpilotní letoun s termokamerou. Zastánci lidských práv ale protestují, že sledovací letoun by mohl Američanům narušit soukromí.

Podle Randyho McDaniela, zástupce ředitele policie v texaském okrsku Montgomery, mají policisté v rukou neocenitelnou pomůcku. „Jako ochránci zákona musíme řešit nejen kriminalitu, ale taky hledat zmizelé děti nebo třeba pacienta s Alzheimerovou chorobou, který se ztratil. S tímhle zařízením máme najednou daleko vyšší šanci podobné osoby najít,“ říká. 

Zařízení má k dispozici kamery, GPSku a přenosové zařízení. Usadí se tiše 200 metrů nad sledovanou lokalitou a příjemcům přináší záběry místa v reálném čase. „Takové zařízení dokáže moje lidi ochránit. Díky němu budou mít lepší přehled o situaci a nebudou zraněni. Pokud bude tedy podobná věc dostupná, rozhodně o ní stojím,“ míní McDaniel. 

Policejní drony (zdroj: ČT24)

Dotty Griffithová z Unie pro americké občanské svobody ale není ze zařízení vůbec nadšená. Podle ní se dá kromě běžné policejní práce lehce zneužít pro špehování nevinných lidí. „Podobné technologie prostě předbíhají právní rámec, ve kterém pak mají fungovat. Tenhle systém v současné podobě dává obrovský prostor ke zneužití,“ argumentuje.   

Podle policisty McDaniela ale nejsou obavy namístě, zařízení budou nasazovaná jen v jasně definovaných případech. 

Policejní oddělení v Miami a Houstonu už požádala Federální letecký úřad o povolení k provozování bezpilotních letounů. Jinde si totiž užitečnost takových pomocníků uvědomili už dřív. Policisté v Británii je využívají od začátku minulého roku. Randy McDaniel doufá, že americká města je budou rychle následovat.