Na Slovensko jde pod kladívko Hitlerovo Mořské nokturno

Bratislava - Poprvé od svého vzniku se dostává do aukce obraz Mořské nokturno, který před sto lety namaloval nacistický diktátor Adolf Hitler. Plátno dala do aukce rodina nejmenované slovenské sběratelky a vyvolávací cena je 10 000 eur. Dražbu pořádá slovenská aukční síň Darte, která už loni za 10 200 eur vydražila Hitlerův obraz Tajné setkání z roku 1915.

Hitler Mořské nokturno o rozměrech 60 krát 48 centimetrů namaloval v roce 1913 kombinovanou technikou s temperou. Zobrazuje temné moře, nad nímž svítí měsíc lehce zahalený v temných mracích. Podle odborníků Hitler často zobrazoval noční scény, které pak prodával turistům.

„V letech 1909 a 1910 vytvořil velké množství malých obrázků. Maloval domy, často podle předlohy z pohlednic nebo v tisku, ale také krajinky a portréty. Vytvářel rovněž reklamní plakáty na obuv, leštidla na boty, kosmetiku a spodní prádlo. Používal olej, tuš a vodové barvy,“ připomíná aukční síň Darte. Hitler měl umělecké ambice, ale prestižní Akademie výtvarných umění ve Vídni jej třikrát odmítla přijmout. Nakonec to vzdal a skončil jako voják v první světové válce.