Pavouci za 4 roky utkali zlatý hedvábný plášť

Londýn - Vzácný zlatý plášť utkaný z pavoučího hedvábí je k vidění v londýnském muzeu královny Viktorie a prince Alberta. Práce na něm trvaly přes 4 roky. Návštěvníci budou mít možnost si ho prohlédnout až do 5. června. Za zářivou látkou stojí usilovná práce víc než milionu madagaskarských pavouků rodu Nephilla.

„Zhruba 80 lidí chodilo každé ráno pavouky sbírat. Pak jsme je dali do zařízení, kterému říkáme pavoukoviště. Jsou v něm taková udělátka, pavouky nezraňují, ale dokážeme s jejich pomocí získat z pavoučích snovacích bradavek hedvábí. Jednotlivá vlákna jsme zároveň spojovali dohromady,“ vysvětluje textilní umělec Simon Peers. 

Utkat takový kus látky byla lopotná práce. Trvalo to přes čtyři roky. Výsledek vyniká i kvalitou. Pavoučí vlákna jsou mnohem jemnější, než ta z přírodního hedvábí a také pevnější. 

Designér Nicholas Godley říká: „Bylo úžasné vidět, jak to hedvábí vzniká, jak ho pavouci tvoří. Nezáleželo na tom, jestli by to zabralo 50 let, stejně bychom to dokončili.“ Design pláště podle autorů vzdává úctu právě pavoukům a mýtům, kterými jsou opředení. Tvůrci zároveň zdůrazňují, že žádný z pavouků neutrpěl újmu a všichni se v pořádku vrátili do přírody.

Vydáno pod