Otec deset let věznil dceru v koupelně bez oken

Jeruzalém - Celých deset let týral palestinský otec svou dceru, kterou zavíral do koupelny a ven ji pouštěl nakrátko pouze v noci. Dvacetiletou dívku otec týral hlady, bil ji a donutil napsat prohlášení, že nechce chodit do školy. Palestinská policie ji osvobodila v sobotu, po upozornění její tety. Byla prý v žalostném stavu.

Bará Melhemová posledních deset let strávila v malé místnosti bez oken v domě v palestinské Qalqilíji. Otec jí hrozil znásilněním, pokud by se pokusila utéct. „Byla jsem v koupelně velké metr krát metr. Kromě matrace jsem tam neměla nic. Za celý den jsem dostala jen sendvič. Až do jedné v noci, kdy mi dával jablko,“ popsala své vězení. 

Policii vypověděla, jak ji otec bil a z koupelny pouštěl jen v noci, aby uklidila dům. Přežít jí prý pomohlo poslouchání rádia a to, že snila, že ještě někdy uvidí slunce. „Policie mě našla, když prohledávali dům. Vyvedli mě ven a slunce mě oslepilo. Zeptala jsem se: Je tohle Slunce? Konečně vyšlo? Vůbec nic jsem neviděla a policisté mi nasadili tmavé brýle,“ říká osvobozená dívka. 

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)

Rodiče Bará Melhemové se rozvedli, když jí byly čtyři. Zůstala s otcem. Ten ji prý se svou novou ženou povzbuzoval, aby si břitvou podřezala žíly. „Probíhá vyšetřování a je možné, že se na tom podílela i její nevlastní matka. Podle toho, co zatím víme, tam ta mladá dívka byla držená mnoho let proti své vůli,“ potvrdil mluvčí izraelské policie Micky Rosenfeld. 

Bará tvrdí, že neví, proč ji otec týral. Všechno prý začalo, když se v deseti letech pokusila utéct z domu. Podle sociálních pracovníků potrvá roky, než se dokáže vrátit do normálního života. Zatím žije s vlastní matkou na předměstí Jeruzaléma.