V brazilském Riu se zřítily tři domy

Rio de Janeiro – Včera večer se v Rio de Janeiru zřítily hned tři budovy stojící vedle sebe. Záchranáři zatím v troskách našli tři oběti, pět lidí se podařilo vyprostit živých, další desítky se pohřešují. Příčina neštěstí není zatím známá, úřady už vyloučily, že by na místě explodoval plyn, i když svědci hovořili o výbuchu. Vše spíš naznačuje, že v jedné z budov probíhaly nepovolené stavební práce.

V centru města se zřítily tři budovy - kromě 20podlažní i jedna desetipodlažní a mezi nimi stojící čtyř až pětipodlažní. Podle svědků nejprve zazněla exploze a pak se budovy sesunuly k zemi.

„Bylo to jako zemětřesení. Nejdřív začaly padat kusy budov. Lidé začali utíkat. A pak se to všechno najednou zřítilo,“ popsal očitý svědek Gilbert. „Běžel jsem dolů po schodech, zoufale jsem chtěl utéct. Ve chvíli, kdy jsem vyběhl z budovy, zřítila se,“ řekl osmatřicetiletý Nelson Tomes. „Vyvázl jsem o fous,“ dodal Tomes.

Riodejaneirský starosta Eduardo Paes už vyloučil prvotní podezření, že na místě vybuchl plyn. Brazilská média píší, že v nejvyšší z budov probíhaly nepovolené stavební práce. Šetření příčin tragédie pokračuje. Elektrárenská společnost raději na místě odpojila dodávku elektřiny. 

V centru Ria se zřítily budovy
Zdroj: ČT24
Vydáno pod