Opoziční demonstrace v Moskvě má zelenou

Moskva - Moskevská radnice povolila opoziční demonstraci, která se v ruské metropoli uskuteční 4. února. Během obtížných jednání v noci na dnešek se však změnila trasa pochodu. Namísto Manéžního náměstí u Kremlu mají demonstranti nakonec dojít na Blatné náměstí. Opoziční vyjednávači s kompromisem souhlasili.

Ještě v úterý se konání velké opoziční demonstrace, jen měsíc před klíčovými prezidentskými volbami, zdálo nejisté. Radnice se snažila protesty vykázat dále od Kremlu, za Sadový silniční okruh, s čímž však nesouhlasili organizátoři z širokého spektra politických sil, od liberálů přes nacionalisty až po komunisty. Výsledkem se jeví kompromis. Blatné náměstí se sice nachází na dohled od Kremlu, je však od sídla moci odděleno řekou Moskvou.

Demonstrace proti Putinovi
Zdroj: Sergey Ponomarev/AP Photo

Na stejném místě se odehrál i první velký protivládní protest 10. prosince s účastí desetitisíců lidí, nespokojených s výsledky parlamentních voleb. Ještě více lidí přišlo o dva týdny později protestovat na Sacharovovu třídu. Hlavním požadavkem demonstrace má opět být propuštění politických vězňů, demise šéfa volební komise Vladimira Čurova, uspořádání nových parlamentních voleb a liberalizace volebních zákonů.

Opoziční předák Sergej Udalcov:

„Je příjemné, že moc přistoupila na kompromis. Nepochybně ji ovlivnilo naše odhodlání i obrovské množství lidí, kteří na internetu dali najevo záměr demonstrovat bez ohledu na rozhodnutí radnice.“

Cílem opozice je i zamezit zvolení Vladimira Putina příštím ruským prezidentem a zvrátit rozhodnutí volební komise, kterým byl z prezidentských voleb vyřazen opoziční kandidát Grigorij Javlinskij. „Radnice schválila jednu z variant, předložených organizátory. Tato varianta je přijatelná pro všechny,“ řekl zástupce moskevského starosty Alexandr Gorbenko s tím, že povoleno je shromáždění až 50 tisíc lidí, kteří mají od zastávky metra Okťabrskaja na okružní trase podzemky dojít po ulici Jakimanka na Blatné náměstí.

Dmitrij Medveděv a Vladimir Putin
Zdroj: ČTK/AP/Alexei Druzhinin

Zvláště tvrdé jednání se týkalo data demonstrace - radnice ji chtěla odložit na 5. února, opozice však trvala na „symbolickém datu“ 4. února, měsíc před volbami.

Záměr zúčastnit se demonstrace na facebooku vyjádřilo na 20 tisíc lidí. Opozice se podle on-line deníku gazeta.ru chystala požadovat i odstoupení moskevského starosty Sergeje Sobjanina, pokud by nedosáhla od radnice souhlasu s demonstrací.

Ruský premiér Vladimir Putin by, pokud by se prezidentské volby konaly již nyní, zvítězil již v prvním kole se ziskem 62 procent hlasů. K takovému výsledku dospěl průzkum nezávislého střediska Levada. Za Putinem by následoval vůdce komunistů Gennadij Zjuganov s 15 procenty, předák nacionalistů Vladimir Žirinovskij s devíti procenty, miliardář Michail Prochorov s šesti procenty a levicový politik Sergej Mironov s podporou pěti procent dotázaných, kteří byli odhodláni jít hlasovat, nebo se k takové možnosti přikláněli. Nového prezidenta budou Rusové volit 4. března. Pokud žádný z kandidátů
nezíská nadpoloviční většinu hlasů, uskuteční se o dva týdny později druhé kolo.