OSN se obává ozbrojených Libyjců

Tripolis - OSN se obává vývoje v Libyi. Skupiny bývalých povstalců údajně v tajných věznicích drží tisíce stoupenců bývalého režimu a problémem zůstávají také zbraně mezi Libyjci. Tamní ministr obrany popřel zprávy o tom, že Bání Valíd, bývalou baštu svrženého vůdce Kaddáfího, obsadili stoupenci.

Libyjská vláda chce světu ukázat, že Kaddáfího režim je definitivně poražený a nové boje nehrozí. „Říká se, že jsou tady Kaddáfího stoupenci, že obsadili Bání Válid a všude visí zelené vlajky. Není to pravda,“ prohlásil Moftah Ejbara, zástupce rady starších v Bání Valídu.

Lidé vlastní velké množství zbraní a munice

Ať už na budovu revolučních gard zaútočil kdokoli, incident ukazuje na jeden z nejzávažnějších problémů dnešní Libye – obrovské množství zbraní a munice mezi lidmi. „Hlídáme vjezdy do Bání Valídu a kontrolujeme, jestli někdo nepřeváží zbraně,“ řekl Hasan Quasim, člen revolučních brigád.

V ulicích Tripolisu se po pondělních střetech v baště svrženého vůdce Kaddáfího objevili dobrovolníci se samopaly – tvrdí, že vláda není schopná zajistit bezpečnost.
OSN poukazuje ještě na další problém, který musí Tripolis co nejrychleji řešit - vyrovnání se s minulým režimem a usmíření mezi Libyjci.

Navi Pillay, vysoká komisařka OSN pro lidská práva:

„Červený kříž navštívil víc než 8 500 vězňů na 60 různých místech. Většina z nich je obviněná z loajality vůči bývalému režimu. Úřady na věznění nedohlížejí a může tak snadno docházet k mučení.“

Od pádu Muammara Kaddáfího uběhly už tři měsíce a Libyjci si stěžují, že všechno zůstává při starém. Chtějí reformy a odměnu za krev, kterou země při boji proti Kaddáfímu prolila.

Libyi sužují další problémy (zdroj: ČT24)